Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ”Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā), svētdien, 21. oktobrī, plkst. 19.00 Jaunās mūzikas festivāla ”Arēna” ietvaros notiks dāņu ģitārista Mikela Andersena (Mikkel Andersen) solokoncerts ”Elektrokardiogramma”, portālu ”Delfi” informē festivāla organizatori.

Koncertā izskanēs stilistiski dažāds muzikālais vēstījums un virtuoza, temperamenta un poētisma piesātināta spēle. Programma ietvers ģitāras repertuārā plaši zināmas vērtības un pavisam jaunas partitūras.

Skandināviju vakara gaitā muzikāli pārstāvēs liriskā ekspresionista Aksela Borupa Jergensena darbs ”Morceax”, skaņu ģeometrijas meistara Pera Nergorda ”In the Mood of Spades” un Džeimsa Džoisa romāna ”Finegana vāķēšana” iedvesmotais Hansa-Henrika Nordsrema opuss ”Tingsomingenting”. Līdzās tiem kolorītā atšķirīgus Vidusjūras tēlus uzburs itālietes Adas Džentiles un spānietes Mersedesas Savalas koķeti sievišķīgie opusi. Latviskas skaņas programmā ienesīs Andra Dzenīša skaņdarbs ”Narrow Paths and Dreamy Steps”. Klausītāju vērtējumam tiks nodoti arī divi pasaules pirmatskaņojumi, kas rakstīti tieši Mikelam Andersenam – Dānijā dzīvojošā kubieša Luisa Agirres ”A Souls Journey” un Santas Bušas jaundarbs ”Elektrokardiogramma”.

Mūzikas kritiķe Monika Papazu (Monica Papazu) mākslinieka spēles stilu raksturojusi kā virtuozitātes, muzikalitātes un intimitātes piesātinātu: ”Koncerts bija īsta muzikāla epifānija. Ne tik bieži var dzirdēt, ka mūzika tiek atskaņota ar tādu koncentrēšanos un dziļumu. Mikels Andersens radīja ideālu pasauli, pilnībā tajā iekļaujoties un katrai skaņai piešķirot dzīvību un nozīmi. Viņš aizskāra visas sirds stīgas, sākot ar dziļām pārdomām un klusu novērošanu, līdz maigai, nostaļģiskai un kaislīgai mīlestībai.”

Jaunās mūzikas festivāls ”Arēna” ir laikmetīgās mūzikas notikums un forums, kas šogad norisināsies jau 11. reizi, piedāvājot žanriski daudzveidīgu mūzikas meistardarbu un jaunu skaņu mākslas darbu izlasi. Septiņos koncertos tiks svinēta gan Džona Keidža simtgade, gan meklēti renesanses un laikmetīgās mūzikas saskarsmes punkti Latvijas Radio kora programmā ”Šekspīra sapnis” ar vairākiem pirmatskaņojumiem, gan dzirdami jauni elektroakustiskās mūzikas formas meklējumi.

Biļetes uz šo un citiem festivāla koncertiem var iegādāties ”Biļešu paradīzes” kasēs vai internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!