Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien ASV pilsētā Soltleiksitijā Amerikas Kordiriģentu asociācijas (ACDA) biennālē pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Ērika Ešenvalda "Prēriju vēja čuksti", informē Valsts akadēmiskā kora "Latvija" producente Ieva Vītiņa.

Opusu pasūtījuši "Jūtas štata kamerdziedoņi" ("Utah Chamber Artists") un diriģents Bārlovs Bredfords. To pirmatskaņos Amerikas Kordiriģentu asociācijas biennāles Festivāla koris un Jūtas štata simfoniskais orķestris diriģenta Teri Fišera vadībā.

Vokāli simfoniskajā jaundarbā vēstīts par prēriju dabas daiļumu, kā arī par kādu senu Lakotas indiāņu leģendu par pirmo ziedu rašanos uz Mātes Zemes mēteļa. Kompozīcija stāsta par ikgadējo plašo ugunsgrēku, pret kuru jācīnās ar pretuguns metodi, kā arī par divu draugu atvadām, kas smeldzīgi aprakstītas Bai Juī (772-846) dzejolī.

Skaņdarbā skarta arī 1888.gada 12.janvāra traģēdija, kad pāri prērijām spēji traucās milzīga sniega vētra. Toreiz rīts esot atnācis negaidīti silts, jo no dienvidiem ieplūdušas siltas gaisa masas, dažviet gaisa temperatūra sasniegusi plus 10 grādus pēc Celsija. Prēriju plašumos izkaisīto mazo mājsaimniecību ļaudis steiguši darīt āra darbus. Liecības vēsta, ka vīri strādājuši pat kreklos ar uzlocītām piedurknēm. Bērni, kā ierasts, bija devušies uz skolām, kas parasti bija primitīva koka mājiņa ar vienu apkurināmu telpu. Ap pusdienlaiku laika apstākļi strauji mainījušies, un no Kanādas ieplūdušās auksta gaisa masas visus pārsteigušas nesagatavotus. Jau pirmajās piecās minūtēs gaisa temperatūra noslīdējusi zem mīnus 10 grādu atzīmes, turpinot kristies līdz mīnus 40. Putenis bijis tik spēcīgs, ka redzamība bijusi tuvu nullei. Skolotāji steidzinājuši bērnus doties mājās, bet vairumam no tiem mājas bijušas pāris jūdžu attālumā. Ciematu un pilsētiņu baznīcu zvani zvanījuši bez mitas, lai palīdzētu ļaudīm orientēties pēc dzirdes, taču velti. Vecāki, steidzoties saviem bērniem pretī, paši apmaldījušies. Pēc divām dienām, putenim norimstot, atklājušies traģēdijas apmēri. Tajā nosaluši 235 cilvēki, lielākā daļa no tiem - skolēni.

"Prēriju vēja čuksti" noslēdzas ar citātu - Viljama Vincenta dziesmu, kas sacerēta 1888.gadā un vēsta par varonīgu skolotāju, kurš izglāba trīspadsmit skolēnus, viņus sasienot saitē. Tādējādi visiem no vētras sagrautās skolas ēkas sekmīgi izdevās nokļūt līdz tuvākajai mūra ēkai.

Šogad no 25.februāra līdz 28.februārim Amerikas Kordiriģentu asociācijas biennāle notiek Soltleiksitijā, ASV, un pulcē ap 6000 dalībnieku. Vairāk kā 80 koncertos pasākumā uzstājas labākie ASV kori un vieskolektīvi - "The King's Singers", "The Real Group", Lielbritānijas Nacionālais jauniešu kamerkoris, Igaunijas Filharmonijas kamerkoris un Tallinas kamerorķestris diriģenta Tenu Kaljustes vadībā. 2011.gada biennalē Čikāgā kā viens no vieskolektīviem piedalījās jauniešu koris "Kamēr..." un diriģents Māris Sirmais.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!