Foto: LETA
Vakar notikušās traģēdijas dēļ atcelts koncerts "Stravinskis. Stāsts par zaldātu", kas bija paredzēts sestdien, 23. novembrī, Spīķeru koncertzālē, informē "Latvijas Koncerti". Iegādātās biļetes var atgriezt jebkurā "Biļešu paradīzes" kasē līdz šī gada beigām. Elektroniski iegādāto biļešu īpašniekiem nauda tiks atgriezta šīs dienas laikā.

Jau ziņots, ka sestdien, 23. novembrī, Spīķeru koncertzālē bija paredzēts atskaņot Igora Stravinska "Zaldāta stāstu". "Īpašā uzvedumā Zaldāta stāstu palīdzēs izdzīvot "Sinfonietta Rīga" kameransamblis Normunda Šnē vadībā, ko papildinās Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis," ziņoja organizatori.

Krievu mūzikas ģēnijs Igors Stravinskis 1918. gadā radīja teatrālu darbu "Zaldāta stāsts". Tā librets balstīts krievu tautas pasakā par zaldātu, kurš, bagātības vilināts, pārdod velnam savu vijoli. Stravinskis pasaku ietērpis muzikālā kompozīcijā septiņiem instrumentiem – vijolei, klarnetei, fagotam, kontrabasam, trompetei, trombonam un sitaminstrumentiem.

Komponists savās atmiņās raksta: "Ierobežotie finanšu līdzekļi noteica to, ka veidojot L'histoire du soldat partitūru, man bija jārēķinās ar nelielu instrumentu sastāvu. Instrumentārija izvēli lielā mērā iespaidoja arī fakts, ka nesen biju atklājis amerikāņu džezu."

Kamerizrāde "Stravinskis. Stāsts par zaldātu" radīta sadarbībā ar režisoru Kārli Krūmiņu un dramaturgu Ivo Briedi. "Pārrakstītais" vēsturiskā stāsta librets aicina skatītāju apcerēt kara un miera tēmu mūslaikos, palūkoties uz politiskajām spēlēm un vēstures nestajām mācībstundām. Karš ir bijis aktuāls tiklab 1918. gadā kā šodien, tikai mainījušās frontes līnijas, uniformas, ieroči, pavēlēm paliekot tām pašām.

Šodienas karavīra stāstu izdzīvos "Sinfonietta Rīga" solisti Līva Plociņa (vijole), Guntis Kuzma (klarnete), Jānis Semjonovs (fagots), Jānis Stafeckis (kontrabass), Jānis Porietis (trompete), Artūrs Bērziņš (trombons) un Mikus Bāliņš (sitaminstrumenti) kopā ar diriģentu Normundu Šnē un Jaunā Rīgas teātra aktieri Edgaru Samīti. Uzveduma režisors ir Kārlis Krūmiņš, bet dramaturgs - Ivo Briedis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!