Mazajā Ģildē 18. februārī 19:00 notiks koncerts, veltīts komponista Tālivalža Ķeniņa 90. dzimšanas dienai, portālu "Delfi" informē koncertorganizācija "AveSol".
Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un kora diriģents Mārtiņš Klišāns, kuri izvēlējušies programmu, kas reprezentē dažādus Ķeniņa daiļrades posmus. Tajā skaitā 1989. gadā komponētais veltījums korim "Ave Sol" un toreizējam Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoram Imantam Kokaram - dziesma ar tēva Ata Ķeniņa dzeju "Nogrimušā pilī", kā arī viens no četriem Ķeniņa skaņdarbiem jauktam korim un orķestrim -1953. gadā komponētā, franču mūzikas noskaņās balstītā kantāte "Kurzemes kareivim". Kantātes atskaņojumā piedalīsies orķestris "Sinfonia Concertante", ērģelnieks Roberts Hansons kā arī solisti Antra Bigača un Gundars Dziļums. Koncertu vadīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Tālivaldis Ķeniņš (1919-2008) ir viens no visu laiku izcilākajiem Latvijas komponistiem. Dzejnieka un sabiedriskas darbinieces dēls. Grenobles Šampoljona liceja bakalaurs. Ādolfa Ābeles, Pētera Barisona un Arvīda Žilinska skolnieks Rīgā. Simonas Plē-Kosādas, Tonija Obēna un Olivjē Mesiāna audzēknis Parīzē. Viens no Kanādas atskaņotākajiem komponistiem. Tiesa, viņa mītnes vietā Kanādā Ķeniņu godāja un atskaņoja daudz vairāk nekā tas jelkad noticis Latvijā, arī pēc neatkarības atgūšanas.

Ķeniņš komponējis divus desmitus skaņdarbu orķestrim, vairāk nekā desmit koncertu, virkni vokāli instrumentālu lieldarbu, kameransambļus, mūziku klavierēm un ērģelēm, kora un solodziesmas. Par savu iecienītāko formātu uzskatījis kamermūziku. Ķeniņa mūziku raksturojot, tiek izmantoti tādi apzīmējumi kā "laikmetīgais romantiķis" un "konservatīvais modernists".

Biļešu cena 5 lati, studentiem, pensionāriem - 3 lati. Biļetes varēs iegādāties stundu pirms koncerta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!