Foto: Publicitātes foto

18. augustā 25 gadu jubileju svinēs Dānijas Kultūras institūts Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Šo svinību ietvaros mūzikas namā "Daile" koncertu sniegs grupa "Efterklang", kas prezentēs savu jaunāko projektu "LIIMA". Koncertu rīko Dānijas Kultūras institūts Latvijā sadarbībā ar nepieradinātās mūzikas biedrību "Skaņu mežs".

""Efterklang" ir 2000. gadā dibināta indīroka grupa no Dānijas. Tās daiļrade ir ieņēmusi dažādas formas, ieskaitot elektroniku, eksperimentālo popmūziku, laikmetīgo kompozīciju un skaņu celiņus filmām," stāsta koncerta organizatori.

""Efterklang" mūziku izdod prestižā britu izdevniecība "4AD", un ansambļa ceturtais albums "Piramida" ne tikai sasniedza komerciālus panākumus (astotais pārdotākais 2012. gada albums Dānijā, kā arī iekļūšana vienā no "Billboard" pārdotāko ierakstu topiem), bet arī izpelnījās kritiķu atzinību. Medijs "Drowned in Sound" par albumu raksta sekojoši: "Ir neskaitāmi iemesli, kāpēc "Piramida" uzskatāms par "Efterklang" tiktāl labāko sniegumu. [..] Jūs varat apmaldīties šī ieraksta pasaulē: tas ir tieši tik bagātīgs un dziļš gan muzikālā, gan - ja esat noskaņoti to tā uzlūkot - konceptuālā izpratnē."," vēsta pasākuma rīkotāji.

Lai gan "Efterklang" sastāvā ir trīs mūziķi - Kaspers Klauzens (Casper Clausen), Madss Kristians Brauers (Mads Christian Brauer) un Rasmuss Stolbergs (Rasmus Stolberg) -, koncertos šo trijotni vienmēr papildinājis viesmūziķu klāsts, un pēdējā pusotra gada laikā kā viesis grupai allaž pievienojies somu perkusionists Tatu Renke (Tatu Rönkkö). Viņa muzikālais ieguldījums pakāpeniski ietekmējis grupas skanējumu, kā rezultātā arī tapis jaunais "Efterklang" projekts "LIIMA".

"LIIMA" tiek raksturots kā "Efterklang" sadarbības projekts ar Renki, un tas iezīmē periodu, kurā "Efterklang" tiecas pārvērtēt un mainīt savu skanējumu.

Medijs "Time Out" "LIIMA" dzīvo priekšnesumu nodēvējis par "brīnišķīgu ceļojumu cauri virknei dažādu stilu un noskaņu", piebilstot, ka projekta mūzikai piemīt īpaši "dzīva" un spontāna sajūta. "Clash Music" savukārt par "LIIMA" koncertu Londonā raksta sekojoši: ""LIIMA" koncertā spēlēja tikai un vienīgi jaunu materiālu, ja vienu vienīgi pieļaujot vienu vai divus izņēmumus ar vecākām "Efterklang" dziesmām, tomēr starp grupu un publiku tūlītēji izveidojās saprašanās. [..] Kaspera Klauzena vokāls ir tikpat valdzinošs kā allaž, un viņa melodijas rada patīkamu kontrastu salīdzinoši raupjajai ansambļa mūzikai," informē koncerta rīkotāji.

"LIIMA" uzstāšanās mūzikas namā "Daile" ir daļa no Dānijas Kultūras institūta Latvijā 25. jubilejas svinībām. Tās ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks prezentētas arī latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona un dāņu mākslinieka Kristiana Skjoda (Christian Skjodt) skaņu instalācijas. Institūta pārstāvji bilst, ka, tā kā Dānijas Kultūras institūts dibināts kultūras vērtību apmaiņas vārdā, mūzika un skaņu māksla ir pateicīgas mākslas formas, kas šādas saites varētu stiprināt, vēsta koncerta organizatori.

Koncerta sākums paredzēts plkst. 20:00. Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs, kā arī internetā. Biļešu cena iepriekšpārdošanā - 10 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!