Dūdu un bungu grupa "Auļi", gaidot sava albuma "Gadalokos" iznākšanu jūnija sākumā un ieskandinot vasaras sākumu radījuši mūzikas video vienai no albumā iekļautajām dziesmām "Pieguļā".

Video ilustrē seno latviešu pieguļnieku tradīciju. Pavasarī pirmo reizi pēc ziemas zirgi tika palaisti ganībās savā vaļā pieguļnieku uzraudzībā. Nereti pieguļā kopīgi jāja vairāku viensētu puiši, kas pārnakšņoja ganībās līdzās zirgiem. Tas bija nepieciešams, jo zirgus apdraudēja gan vilki, gan arī zagļi. Pieguļnieki kurināja ugunskurus, daudz dziedāja un gulēja turpat pie ugunskuriem uz skujām, zariem vai līdzpaņemtiem salmu maisiem. Pieguļnieki bieži bija jauni, spēcīgi puiši, kuri īsināja laiku savā starpā dažādi sacenšoties un spēkojoties. Pirmā pieguļa parasti sakrita ar Ūsiņa dienu, bet pieguļā varēja jāt līdz pat Mārtiņiem.

"Pieguļā" ir bungu un dūdu mūzikas grupas "Auļi" un vēstures rekonstrukcijas kluba "Rodenpoys" kopdarbs. Skaņdarba ierakstā piedalījās arī koklētāja Laima Jansone.

Jaunais "Auļu" albums "Gadalokos" ir veltīts senajām latviešu gadskārtām un tā prezentācijas koncerts notiks sestdien, 4. jūnijā, plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Biļetes iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Koncerta īpašie viesi būs Valdis un Rūta Muktupāveli, kuri pirmajā daļā izpildīs programmu "Mani balti bāleliņi", kas ir veltījums senajām un mūsdienu baltu tautām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!