Foto: F64
Bauskas pils muzejā 21. un 22. jūlijā notiks jau trešais Kurzemes hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāls tiek rīkots, lai vēsturiskā gaisotnē priecētu mūzikas mākslas un vēstures mīļotājus.

Viens no festivāla īpašajiem notikumiem gaidāms pirmās dienas noslēgumā, 21. jūlijā, pulksten 22.00, kad gandrīz nakts melnumā, seno deju grupa "Galms" aicinās sev līdzi pa Bauskas pils vēstures līkločiem un caur deju parādīs uguns straujo un zīmīgo dabu.

Koncerts, kas veltīts ugunij, nav iedomājams bez dzīvās liesmas, pustumsu, noslēpumainību un ugunīgiem pārsteigumiem, kas mīsies ar instrumentāli muzikālām spēlēm. Koncerta muzikālo noskaņu un atmosfēru palīdzēs radīt senās mūzikas ansamblis "Trakula", kas nesen Bauskas pilī atzīmēja savu desmitgadi. Ansamblis apvieno piecus mūziķus ar daudzveidīgu pieredzi, kas ietver gan akadēmisko, gan tautas mūziku. Viņus visus vieno vēlme pietuvoties vairākus gadsimtus senai pagātnei un izprast, kā cilvēki jutās, ko viņi domāja, kā dzīvoja, kā spēlēja, dziedāja un dejoja gan ikdienā, gan svētkos. Šoreiz muzicēšanai koncertā "Trakulai" pievienosies arī baroka vijoļspēles meistare Lāsma Meldere-Šestakova.

Svētdien, 22. jūlijā no pulksten 12.00 līdz 14.30 festivālu papildinās floretes un špagas paukošanas turnīrs “Ius gladii” jeb Zobena tiesības.

Paukošanās turnīrs “Ius gladii” ir prezentācijas sacensības, kurās mijiedarbojas mūsdienu sporta cīņa ar vēsturisko vidi, radot apmeklētājiem priekšstatu, gan par mūsdienu paukošanas sporta veidu, gan parāda vēsturisko turnīru būtību.

Vēsturiski turnīru sākotnējais uzdevums bija pierādīt bruņinieka prasmes un pārākumu. Vēlāk turnīri kļuva ceremoniālāki, mainījās cīņas uzdevumi. Turnīru uzvarētāji tika bagātīgi apbalvoti, piemēram, 12.-13. gadsimta turnīru uzvarētājiem dāvināja kādu dzīvnieku - lāci, lauvu vai cūku un papildus šai balvai uzvarētājs ieguva zaudētāja bruņinieka cīņas aprīkojumu.

Bauskas pils muzeja turnīra uzvarētāji ik gadu saņem ceļojošās balvas (zobenu un ķiveri), kurās katru gadu iegravē uzvarētāju vārdus. Visu gadu līdz pat nākamajām sacensībām balva glabājas pie uzvarētāja.

Festivāla "Vivat Curlandia!" divās dienās ieplānoti seši koncerti vairākās Bauskas pils muzeja zālēs, kurās skanēs viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka mūzika, ko atskaņos mūziķi no Latvijas, Austrijas, Vācijas, Itālijas, Apvienotās Karalistes un Krievijas. Kā arī festivāla programmu paspilgtinās divu Claudio Monteverdi operu uzvedumi Bauskas tautas namā.

Biļetes uz pasākumiem iegādājamas iepriekšpārdošanā Bauskas pils muzeja un "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!