Foto: EPA/LETA

Šogad "Grammy" rekordu uzstādījusi amerikāņu r'n'b dīva Bejonsē, saņemot sešas "Grammy" balvas no 10 nominētajām, savukārt galveno balvu par gada labāko albumu saņēmusi jaunā country dziedātāja Teilore Svifta par savu debijas albumu "Fearless".

Svifta šajā kategorijā pārspējusi tādus albumus kā Bejonsē "I Am... Sasha Fierce", "The Black Eyed Peas" "The E.N.D.", Lady Gaga "The Fame", "Dave Matthews Band" "Big Whiskey And The Groogrux King".

Teilore Svifta saņēmusi Zelta Gramofonus arī kategorijās Labakā country dziedātaja, Labākais country albums un Labakā country dziesma par 'White Horse' no albuma "Fearless".

Kā jau minēts, sešas "Grammy" balvas saņemusi Bejonsē Noulza, tai skaitā Gada dziesma un Labakā r'n'b' dziesma par 'Single Ladies (Put A Ring On It)' un Labakais r'n'b albums par "I Am... Sasha Fierce ".

Vienu no galvenajiem Gramofoniem par Gada labako ierakstu saņemusi grupa "Kings of Leon" par dziesmu 'Use Sombody'. Šis skaņdarbs titulēts arī par Gada labāko rokdziesmu, kā arī Labāko rokmūzikas uzstāšanos duetā vai grupā.

Kā gada labakais jaunais makslinieks nosaukts country mūziķis Zeks Brauns un viņa grupa "Zac Brown Band".

"Grammy" balva par Labako popalbumu pieškirta grupai "Black Eyed Peas" par "The E.N.D.", bet par Labako deju/elektroniskās mūzikas ierakstu atzīts Lady Gaga "The Fame". Otrs "Grammy" Lady Gaga ticis par labako deju mūzikas ierakstu, šajā kategorijā apbalvojot dziesmu 'Poker Face'.

Rokmūzikas boss Brūss Springstīns saņēmis "Grammy" kategorijā Labākā solo uzstāšanās rokmūzikā, bet balvu kategorijā Labaka solouzstāšanās smagaja rokmūzikā saņēmusi grupa "AC/DC".

"Grammy" par Gada labāko rokmūzikas abumu piešķirta grupai "Green Day" par "21st Century Breakdown", bet par Labako alternatīvās mūzikas albumu apbavots grupas "Phoenix" ieraksts "Wolfgang Amadeus Phoenix".

Trīs Gramofonus dažadās repa mūzikas kategorijās saņemis Jay-Z, bet par Gada labāko repa mūzikas albumu atzīt Eminema "Relapse".

Pilns 2010. gada "Grammy" saraksts atrodams šeit.

Ceremonijā šogad īpaši tika godināts nelaiķis Maikls Džeksons, kuram piešķirta "Lifetime Achievement Award" - balva par īpašiem sasniegumiem un ieguldījumu ierakstu industrijas attīstībā.

Savas karjeras laikā Džeksons "Grammy" balvas saņēmis 13 reizes, no kurām astoņas viņš saņēma par vienu albumu - kulta statusā nokļuvušo "Thriller". Pēdējo "Grammy" viņš saņēma 1996.gadā kategorijā "labākais videoklips" par dziesmu "Scream".

"Grammy" koncertā, līdzās nominantiem uzstājās arī r'n'b dziedātāja Mērija Dž Blaidža un Andrea Bočelli ar veltījumu visiem Haiti zemestrīcē cietušajiem.

Jau ziņots, ka kanādiešu mūziķis Nīls Jangs divas dienas pirms oficiālās "Grammy" ceremonijas pagodināts ar īpašo balvu "MusiCares Person of the Year", ko piešķir par nozīmīgu ieguldījumu mūzikā, kā arī aktīvu sabiedrisko darbību un filantropiju.

"Grammy" balvu piešķir īpaša ASV ierakstu industrijas profesionāļu žūrija 150 ekspertu sastāvā. Balvas tiek piešķirtas vairāk kā 30 kategorijās, taču par galvenajām tiek uzskatītas Gada albums, Gada dziesma, Gada ieraksts un Labākais jaunais mākslinieks. 2010. gada ceremonijā tika vērtēti ieraksti, kas iznākuši no 2008. gada 1. oktobra līdz 2009. gada 31. augustam.

Pirmā "Grammy" balva tika pasniegta 1958. gadā. Par balvas rekordistu tiek uzskatīts diriģents Džordžs Solti, kurš saņēmis 31 Zelta Gramofonu, tai skaitā par mūža ieguldījumu industrijas attīstībā. Otro vietu ieņem Kvinsijs Džouns ar 27 balvām, bet trešajā vietā (pirmajā vietā starp sievietēm) ierindojas Alisone Krause, kura saņēmusi kopumā 26 "Grammy" balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!