Foto: AFP/Scanpix
Viens no retajiem mūziķiem, kuri ietekmējuši pasaules vēsturi, ir nesen mūžībā aizgājušais ģitārists un dziesmu tekstu autors Čaks Berijs. Kā uzsvēruši vairāki vadoši mūzikas žurnālisti, bez viņa citāda būtu ne tikai mūsdienu populārā mūzika, bet arī mūsdienu sabiedrība, jo rokenrols, kā izveidi lielā mērā veicināja Berijs, spēcīgi ietekmēja 50. un 60. gadu kontrkultūru un cilvēktiesību kustības.

Mūziķis mira 90 gadu vecumā pagājušās nedēļas nogalē, un pēdējo nedēļu laikā simtiem mākslinieku no visas pasaules publiski izteikuši savu pateicību un apbrīnu par Berija ieguldījumu mūzikas attīstībā.

Līdzās, piemēram, Little Richard viņš bija viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem rokmūzikas vēsturē, piecdesmitajos gados sacerot un spēlējot dziesmas elektriskajai ģitārai, sapludinot kantrī, blūzu un R&B. Viņš lika pamatus spēles paņēmieniem, kurus ģitāristi aktīvi izmanto joprojām.

1986. gadā Čaku Beriju ierakstīja Rokenrola slavas zālē, bet divus gadus pirms tam viņam par mūža ieguldījumu piešķīra "Grammy" balvu.

Pērnā gada oktobrī Berijs svinēja savu 90. jubileju, savukārt šogad gaidāms viņa jaunākais albums "Chuck" – pirmais mākslinieka ieraksts 38 gadu laikā.

Beriju kā svarīgāko iedvesmas avotu minējuši ārkārtīgi daudzi sešdesmito, septiņdesmito un arī astoņdesmito gadu mūziķu. Viņa dziesmas iespēlējuši gan "The Beach Boys", "The Animals", "The Yardbirds", "The Band" un "Grateful Dead", gan "AC/DC", "Motorhead", "Sex Pistols" un "Red Hot Chili Peppers".

Pieminot nozīmīgo mūziķi, piedāvājam noklausīties piecas dažādas Berija dziesmu kaverversijas, ko ierakstījuši pazīstami un ietekmīgi mākslinieki, tā ilustrējot leģendārā dziesmu autora iespaidu uz pagājušā gadsimta un mūsdienu mūziku.

'The Beatles' – 'Roll Over Beethoven'

Viena no zināmākajām Čaka Berija dziesmas kaverversijām ir "The Beatles" spēlētā "Roll Over Beethoven", ko iedziedājis Džordžs Harisons.

Dziesma "The Beatles" versijā pirmo reizi izdota 1963. gadā grupas otrajā albumā "With The Beatles", bet oriģināls sacerēts 1956. gadā.

Vairāki mūzikas vēsturnieki uzsvēruši neizmērojamo Berija ietekmi uz pasaules slavenāko grupu, arī pats Džons Lenons reiz esot teicis: "Ja rokenrols būtu jāsauc citā vārdā, tas būtu Čaks Berijs".

Džimijs Hendrikss – 'Johnny B. Goode'

Čaka Berija, iespējams, populārākā dziesma ir "Johnny B. Goode", ko spēlējuši tūkstošiem mūziķu. Īpašu dziesmas versiju radījis arī par ģitārspēles dievu sauktais Džimijs Hendrikss 1970. gada koncertā.

Berija oriģināls, kas izdots 1958. gadā, savā laikā lauza priekšstatus par ģitārspēli, tāpat kā sešdesmito nogalē to vēlreiz darīja Hendrikss.

Viņa versija jau ir nākamajā mūzikas vēstures posmā, kad rokenrols izplūdis dažādos žanros un skanējumos, tā ir piesātināta ar ekspresīviem un psihodeliskiem ģitāras soli, skaņu efektiem un improvizāciju.

'The Rolling Stones' – 'Carol'

Līdzīgi kā "The Beatles", arī "The Rolling Stones" savas radošās darbības sākumā regulāri spēlēja Čaka Berija skaņdarbus.

Nereti mūzikas apskatnieki raksta, ka šīs grupas būtu pavisam citādas bez Čaka Berija mūzikas, ja vispār tiktu dibinātas.

"The Rolling Stones" ierakstījuši vairākus Berija darbus, piemēram, to skaitā arī viņu debijas singlu – "Come On". Īpaši izceļama gan ir 1964. gadā publicētā dziesmas "Carol" versija, ko Berijs sarakstījis 1958. gadā.

Deivids Bovijs – 'Round and Round'

Berija skaņdarbu "Around And Around" Deivids Bovijs ierakstīja jau 1971. gadā, taču izdeva – divus gadus vēlāk.

Tāpat skaņdarbs atrodams "Ziggy Stardust" albuma 30. gadadienas laidienā.

Bovijs dziesmu publicēja ar mazliet mainītu nosaukumu – "Round and Round", kā arī piešķīra tai skanējumu, kas raksturīgs Bovija septiņdesmito gadu krāšņajam rokam.

Nina Simone – 'Brown Eyed Handsome Man'

Izcilās dziedātājas Ninas Simones versija Berija dziesmai "Brown Eyed Handsome Man", kas iekļauta albumā "High Priestess of Soul", ir viens no piemēriem, kuros mūziķis krasi izmainījis oriģināla skanējumu.

Aizstājot Berijam raksturīgos ģitāras gājienus, Simone tā vietā skaņdarba centrā izvirza pūšaminstrumentus un savu unikālo balsi.

Arī dziesmas izvēle piestāv Simonei, kas caur mūziku nereti runā par sabiedrībā nozīmīgiem jautājumiem. Berijs skaņdarbu sarakstījis pēc tam, kad novērojis, kā policijas darbinieks cenšas arestēt kādu etnisko minoritāšu pārstāvi. Arests nav noticis, jo policistu no vardarbības atrunājusi kāda sieviete.

Dziesmai kaverversijas spēlējuši arī citi ievērojami mūziķi, tostarp – Badijs Holijs, Pols Makartnijs un tā dēvētais "Miljons Dolāru Kvartets", kurā piedalījās Džonijs Kešs, Karls Perkinss, Džerijs Lī Luiss un Elviss Preslijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!