Runā, ka mēneša beigās gaisa temperatūra iesils līdz +15 grādiem, bet, kamēr vēl ziema neatkāpjas, kultūra un izklaide no telpām ārā neiet. Nedēļas nogales nozīmīgākie koncerti, izstādes un pirmizrādes brīvdienu pasākumu kopsavilkumā.

"City Jazz Club" otro koncertu sniegs Itāļu džeza kvintets "Beppe di Benedetto Quintet", kas ir viena no vadošajām Itālijas džeza grupām. Te jāatgādina, ka ceturtdien 5. martā "Delfi.TV" bija skatāma tiešraide no kvinteta pirmā  koncerta "City Jazz Club", un to šobrīd var noskatīties Delfi.TV arhīvā.

Ievadot gavēņa laiku, Latvijas Radio koris 6. martā 19:00 Rīgas Doma baznīcā sniegs krievu mūzikas koncertu. Koncerta programmā tiks atskaņoti daudzveidīgi krievu mūzikas skaņdarbi. Fragmenti no izcilā krievu vokālās daudzbalsības meistara Sergeja Rahmaņinova "Liturģijas", tatāru komponistes Sofijas Gubaiduļinas 1989. gadā tapušai opuss "Jauchzt vor Gott" jauktam korim un ērģelēm, kas ir veltījums Romas katoļu baznīcas priesterim Jozefam Herovičam un Franču ērģelnieka Žana Gijū pārlikums Modesta Musgorska "Izstādes gleznām".

Viens no vērienīgākajiem tautas pasākumiem svētdien 8. martā norisināsies "Arēnā Rīga". Tur 18:00 sāksies jau tradicionālie Raimonda Paula dziedāšanas svētki. "Dziedāšanas svētkos 2009" piedalīsies arī pats Maestro un vairāki Latvijā pazīstami mūziķi.

Svētdien 8. martā Melngalvju Nama Svētku zālē 18:00 sāksies sitaminstrumentālistes Elīnas Endzeles solokoncerts. Pirmo reizi Latvijas publikai būs iespēja dzirdēt timpānus kā solo instrumentu. Programmā iekļauti skaņdarbi arī marimbai. Gan viens, gan otrs instruments atklās visplašāko emociju gammu romantiskās, ironiskās, dramatiskās, dejiskās, svinīgās franču, amerikāņu, japāņu un latviešu autoru kompozīcijās. Koncertā skanēs F.Makarēzs, Ž.Deleklīzs, D.Maslanka, E.Kārters, T.Ičianagi, J.Nīmanis un citi autori.

Piektdienas vakars, kā jau ierasts, koncertu laiks dažādos klubos. 6. marta vakarā klubā "Depo" spēlēs grupas "Soundarcade", "Tesa" un "Amorālā psihoze", savukārt "Studentu klubā" pēc ilgāka pārtraukuma gaidāms "The Hobos" koncerts. Jaunajā klubā "Art&Music Bakery" piektdien Balkānu mūzikas vakars, ar dejām, Kusturicas filmām un grupas "Forshpil" īpašo tematisko muzikālo programmu.

Savukārt elektronisku vibrāciju cienītājiem par prieku 6. martā "Dirty Deal Cafe" Spīķeros krievu izcelsmes Francijā dzīvojošā DJ Dasha Rush, kā arī VJ Linards Kulless un pašmāju DJ Ksenia Kamikaza un DJ Kone.

Piektdien, 6. martā Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Neuzticīgie". Izrādi veido režisors Andrejs Jarovojs, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Ieva Veita, dramaturģe Inga Gaile. Lomās: Madara Saldovere, Ivars Kļavinskis, Jānis Skanis vai Voldemārs Šoriņš, Daiga Gaismiņa, Juris Hiršs, Ilze Rudolfa un Ainārs Ančevskis. Netradicionālu teātra formu meklējumos piektdienas vakarā var doties uz "Dirty Deal Cafe", kur šo piektdien, un martā katru piektdienu 20:00 tiek rādīts objektu teātra "Umka.lv" šovs "Vectēva vakars".

Uz lielajiem ekrāniem šonedēļ nonākušas divas jaunas latviešu dokumentālās filmas. Nedēļas nogalē kinoteātrī "K-Suns" var noskatīties jauno Askolda Saulīša producēto filmu "Friči un Blondīnes", kurā stāstīts par Baltijas filmu aktieru likteņiem padomju kara tematikas filmās. Tā fokusējas ne tikai uz starmešu gaismās redzamo, bet arī uz šī fenomena ēnas pusēm - kāda bija baltiešu aktieru nozīme ienaidnieka tēla radīšanā padomju kino.

Savukārt kinoteātrī "Rīga" nedēļas nogalē skatāma režisora Dāvja Sīmaņa filma "Valkyre Limited". Sekojot līdzi Riharda Vāgnera operas "Valkīra" iestudēšanas procesam Latvijas Nacionālajā operā, filma traģikomiski mēģina atklāt to, cik iespējami vai neiespējami māksliniekam ir realizēt savu ideālu vīziju ierobežojumos, kurus nosaka gan viņa paša priekšstati, gan Vāgnera operu vēsturiskais "smagums", mitoloģizācija un sižeta atsvešinātība, gan reālo mēģinājumu ikdienas problēmu haoss.

Vēl der atcerēties, ka LNMM piektdien 6. martā atklāj Niklāva Strunkes darbu izstādi, bet Mākslas akadēmijas aulā apskatāma Nirnbergas mākslas akadēmijas studentu darbu izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!