Šajās brīvdienās liela daļa uzmanības tiks Lielajai talkai un hokeja fanu rekordam, taču der zināt, ka sākas ikgadējās Mākslas Dienas, notiek vairāki koncerti un citi pavasarīgi kultūras un izklaides notikumi, par interesantākajiem no tiem iknedēļas Brīvdienu izlasē.

Šajā nedēļas nogalē sākas viens no gada nozīmīgākajiem pasākumiem pašmāju mākslas pasaulē – ikgadējās Mākslas Dienas.

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) organizēto Mākslas Dienu oficiālais sākums paredzēts 18. aprīlī Rīgas Cirkā, kur Eiropas Cirka dienai veltīta pasākuma laikā stafete tiks nodota māksliniekiem. Cirkā notiks arī citi šī gada Mākslas Dienu pasākumi, piemēram, Cirkā, iespējams, notiks reanimētā, agrāk populārā tradīcija - Mākslas Dienu basketbola turnīrs. Citas norises izkaisītas laikā un telpā...

18.aprīlī Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā tiks atklāta foto izstāde ''Tirgus blūzs I". Šī kolekcija ir pagājušo Mākslas Dienu aktivitāšu auglis.

Savukārt, piektdien, 17.aprīlī 14:00 sāksies pasākums "Ziedoņdārza stāsti", kas norisināsies līdz pavēlam vakaram. Ziedoņdārza svētku centrā būs ap parku dzīvojošo radošo personību - Aivara Vilipsona, Jura Kulakova, Valta Kleina, Ievas Kulakovas, Jāņa Johansona - stāsti saistībā ar Ziedoņdārzu. Tāpat svētku gaitā būs iespēja noskatīties vairākus dzejas iestudējumus, laikmetīgās dejas izrādi "Pieradinātie", kā arī klausīties jauno mūziķu grupu koncertu. Būs aplūkojamas vairākas foto izstādes - "Ziedoņdārza gaismas", "Ziedoņdārza portreti", "Viena diena Ziedoņdārzā", kā arī izstāde "30.gadu reklāmas parodijas" un gleznotāja Ilgvara Zalāna performances foto un video dokumentācija.

Mākslas Dienu ietvaros 18.aprīlī no 13:00 līdz 17:00 apmeklētājiem būs vērtas durvis Feldbergu ģimenes un citu tēlnieku darbnīcās pie Mārupītes. No 10:00 savu ieguldījumu Mārupītes krastu sakopšanā Lielās talkas ietvaros varēsiet sniegt arī jūs. Vairāk par Mākslas Dienu aktivitātēm un pasākumiem meklēt šeit.

Mūzikā nedēļas nozīmīgākais notikums gaidāms 18. aprīļa vakarā, kad Rīgā koncertu sniegs grupas „Can” bijušais vokālists Damo Suzuki. Intervija ar Damo Suzuki gaidāma radio „Naba” ēterā piektdien, 17. aprīlī īsi pēc 20:00.

Koncertā-improvizācijā uz Rīgas Ebreju kopienas nama lielās skatuves kopā ar Damo piedalīsies arī brāļi Lauris un Raitis Ābeles, kuru spēlē grupās "Soundarcade", "Das Sonntags Legion" un "7 Pieauguši Vīrieši". Tandēmam pievienosies arī trešais ģitārists - Edgars Rubenis ("Mona De Bo", "Mofo"). Ritma sekcijā ar basģitāru piedalīsies Artūrs Liepiņš no instrumentālā kvarteta "Dun Dun", bet sitamie instrumenti būs Jāņa Burmeistera pārziņā ("Tesa", "Silards" un "Holy Lamb"). Koncerta sākums 20:00, biļetes nopērkamas pirms koncerta un www.bezrindas.lv

Latviešu rokmūzikas cienītājiem noteikti nav jāatgādina, ka piektdien 17. aprīlī 15 gadu jubileju atzīmēs grupa „Pienvedēja Piedzīvojumi”. Vērienīgas jubilejas svinības un koncerts norisināsies piektdienas vakarā LMA Studentu klubā, kur tiek solīts retrospektīvs grupas koncerts divu stundu garumā un citas dzimšanas dienas izdarības. Grupa uz skatuves kāps ap pusnakti.

Piektdienas klubu programmā vēl der atzīmēt Baltkrievu dueta „Gurzuf” koncertu klubā „Depo”, koncerta viesi – pašmāju grupas „Oranžās Brīvdienas” un „Kuchenbeat”.

Spīķeros piektdien tiek aizsākts jauns „Skaņu meža” pasākumu cikls „Prieka māja”, kuru atklās franču elektroniskās mūzikas duets „Nôze”, savukārt „Dirty Deal Cafe” turpat Spīķeros minimalistisku elektro-tehno spēlēs Berlīnes mūziķis Auddie.

Klubā „Melnā Piektdiena” norisināsies „April Doom Fest” ar dažādu pašmāju un ārzemju grupu piedalīšanos. Koncertā piedalīsies īru grupa „Mourning Beloveth", austrālieši „Mournful Congregation", Kanādas grupa „Longing For Dawn", kā arī pašmāju grupas „Frailty" un „Solaris".

Džeza klubā „City Jazz Club” piektdienas vakarā muzicēs dziedātāja Olga Pīrāgs, bet Mākslas darbinieku namā gaidāms populārā izpildītāja Andra Ērgļa koncerts.

Klasikas cienītājiem Lielajā Ģildē izskanēs Karla Orfa scēniskā kantāte „Carmina Burana”. Piedalās: Sonora Vaice un Mati Turi, kā arī Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Diriģents Andris Veismanis.

Sestdien, 18. aprīlī ar koncertu Liepājas Olimpiskajā centrā turpināsies komponista Jāņa Lūsēna 50 gadu jubilejas svinības. Koncerta pirmajā daļā skanēs cikli no skatītāju iemīļotām izrādēm “Kaupēn, mans mīļais”, “Sfinksa” un “Agrā rūsa”. Savukārt otro daļu veidos dziesmu kolāža, kurā dzirdēsim mūziku no komponista daiļrades sākumposma līdz pat nesen tapušām un pavisam jaunām dziesmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!