Foto: Anrijs Požarskis
Vidzemes koncertzāle "Cēsis" savā ceturtajā sezonā uzsāk jaunu festivālu, kas veltīts latviešu komponista Pētera Vaska mūzikai. Tā ietvaros notiks trīs koncerti – 7. aprīlī skanēs Vaska sarakstītā instrumentālā kamermūzika, 12. aprīlī – kormūzika, savukārt 28. aprīlī – simfoniskās mūzikas koncerts, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

Festivāla programmu veidojis pats komponists, kurš dzimis 16. aprīlī. Viņš arī būs klātesošs visos koncertos, lai pirms tiem piedalītos sarunās ar klausītājiem.

Pirmā festivāla "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" koncertprogrammās iekļauti gan senāk rakstīti populāri Pētera Vaska darbi, gan jaunāku laiku kompozīcijas, pārstāvot visus komponista daiļrades posmus. Skanēs 70. gadu vidū tapusī kordziesma "Māte Saule" un hepenings "Trīs skatieni", 80. gadu trakā "Zīles ziņa" un trio "Episodi a canto perpetuo", 90. gadu šedevri "Mūsu Tēvs", "Dona nobis pacem" un Gidonam Krēmeram rakstītais vijolkoncerts "Tālā gaisma", ko festivālā spēlēs Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati, kas labi zina Vaska darbus. Izskanēs arī "Līdzenuma ainaas" gan klaviertrio, gan kora versijā, kā arī "Zaļā ainava" un Mātes Terēzes godinājums.

"Satraukumā un nepacietībā gaidu mūsu satikšanos! Latvija man ir mīļa, bet ir dažas vietas, kas ir īpaši tuvas, un viena no tādām ir Cēsis. Tepat netālu - Ķempju pagastā, ir manas mātes dzimtā vieta, bet Amatciemā jau vairākus gadus izdzīvoju skaistās vasaras un bieži varu baudīt augstvērtīgus koncertus Cēsu koncertzālē. Un piedāvājums sadarbībai, veidojot jaunu festivālu, mani ļoti iepriecināja. Kuram gan komponistam nepatīk, ja viņa mūziku atskaņo. Mūziku mēs radām klausītājam, un, ja tā netiek spēlēta, tad ir mirusi. Tai jāskan, tai jābūt iespējai uzrunāt klausītājus. Mans galvenais iedvesmas avots vienmēr ir bijusi mūsu zeme, tauta, arī tās vēsture. Priecāšos, ja manā mīlestībā un ticībā radītie skaņdarbi uzrunās arī jūs," savu prieku par festivālu neslēpj komponists Pēteris Vasks.

Festivālu vainagos Pētera Vaska skaņdarbi stīgu orķestrim, kas būs dzirdami "Sinfonietta Rīga" un Pētera Vaska, iespējams, garīgi tuvākā domubiedra somu diriģenta Juhas Kangasa lasījumā. Valsts kamerorķestris un Juha Kangass atskaņos vijolkoncertu un simfoniju "Balsis"

Instrumentālās kamermūzikas programmu festivālā atskaņos koncertzāles "Cēsis" 2018. gada rezidējošais ansamblis "Trio Palladio", kurā spēlē trīs Lielās mūzikas balvas laureāti – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš.

Savukārt kormūzikas koncertā uzstāsies daudzu starptautisku konkursu uzvaras guvušais jauniešu koris "Kamēr...", kas Jāņa Liepiņa vadībā muzicēs kopā ar Pētera Vaska mūzikas atskaņošanā pieredzējušo Spīķeru kvartetu.

Biļetes nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!