Foto: DELFI

Šonedēļ, svinīgā apbalvošanas ceremonijā, Berlīnē mūzikas, mākslas un zinātes projekts ”Dabas koncertzāle” ieguvis 2012.gada labākās vides kampaņas Eiropas Savienībā titulu, portālu ”Delfi” informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Šāds konkurss tiek organizēts ik gadu Eiropas Savienības dalībvalstu vides komunikatoru tīkla (”Green Spider Network”) ikgadējās sanāksmes ietvaros.

”Latvija patiesi var lepoties ar šo sasniegumu! Dabas koncertzāle ir unikāls vides projekts. Varam būt priecīgi, ka šajā jomā esam līderi un varam pārsteigt ar savu pieredzi citas valstis,” gandarīts ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Ministrs iepriekš tikās ar ”Dabas koncertzāles” rīkotājiem, lai klātienē pateiktos par viņu entuziasmu un radošumu sabiedrības izpratnes veidošanā par vidi.

”Mums ir ar ko lepoties! Ir jābeidz sevi šaustīt par to, ko darām sliktāk nekā citi. Mums jāfokusējas un jāuzmundrina sevi ar tām lietām, kur esam pārāki, esam līderi! Un Dabas koncertzāle ir šāds piemērs,” uzskata Sprūdžs.

”Par Dabas koncertzāles projektu, tāpat arī par Lielo talku, esmu stāstījis arī citu valstu kolēģiem, kuri šos Latvijas projektus apbrīno, un izrāda interesi par Latvijas veiksmīgās pieredzes pārņemšanu,” informē Edmunds Sprūdžs.

Dabas koncertzāle ir vides izglītības multimediju pasākums, kas sevī veiksmīgi apvieno zinātni, mūziku, dzeju un vizuālo mākslu. Šīs unikālās savienības galvenais mērķis ir paplašināt cilvēku izpratni par apkārtējo vidi un dažādajām sugām tajā, stāstīt par ikdienā nepamanīto un mudināt ikvienu piedalīties bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā.

Tas ir lielākais zināmais pasākums Latvijā, kur vienlaikus tik daudz cilvēku vērojuši savu apkārtējo pasauli caur mikroskopiem. Katru gadu ”Dabas koncertzāles” ”namatēva” un mūzikas iedvesmotāja godā ir savs varonis. Pirmās koncertzāles varonis 2006.gadā bija noslēpumainais lapkoku praulgrauzis, savukārt šogad - sarkanvēdera ugunskrupis.
 
Ik gadu ”Dabas koncertzāle” notiek citā Latvijas vietā. Pašvaldību ieinteresētība un pienesums rīkot šo pasākumu savā teritorijā gadu no gada pieaug, apzinoties, ka tā ir brīnišķīga iespēja pašvaldībām iepazīstināt plašāku sabiedrību ar savā teritorijā nepazīstamiem un mazpazīstamiem dabas nostūriem un vērtībām. Piemēram, 2010.gadā plašāka publika iepazina Puisēnu kāpu Nīcas novadā, 2009.gadā - šūnakmeņu atsegumus Raunā, kā arī pierobežu ķērpju mežus Strenču apkārtnē un ugunskrupju mājvietu Daugavpils novadā netālu no Baltkrievijas un Lietuvas robežas.

”Dabas koncertzāle” ir Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku, Ingus Ulmaņa, Kaspara Tobja un viņu domubiedru, Latvijas zinātnieku un atsevišķi Latvijas pašvaldību kopdarbs. Tas aizsākās 2006.gadā  Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, Mazsalacas Valtenberģu muižas parkā.

Foto: "Dabas koncertzāle" - Mērsrags 2011

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!