Foto: Vida Press
Neviens neesam mūžīgs, bet dažiem par tādiem tomēr izdodas kļūt - tā varētu teikt arī par kantrī un roka pasaules dižgaru Džoniju Kešu, kurš aizsaulē aizgāja tieši pirms desmit gadiem. Portāls "Delfi" iepazīstina ar tām mūzikas leģendas balādēm, kuras savulaik iekļuvušas ASV kantrī dziesmu aptauju pirmajās vietās.

Tādas pavisam ir trīspadsmit, turklāt lielākā daļa no tām topa pozīcijās atradušās 50. gadu beigās un 60. gados. Tas gan nav liedzis Kešam būt aktīvam līdz pat mūža galam un, kā redzams šajā apkopojumā, muzicēt līdz pat ļoti sirmam vecumam.

Pavisam dzīves laikā kantrī krusttēvs izdevis 55 studijas albumus un sešus albumus, kas ierakstīti koncertu laikā. Savukārt līdz šim brīdim pavisam iznākušas 84 viņa dziesmu izlases, no kurām liela daļa pie klausītajiem nonāca jau pēc mūziķa nāves. Arī viņa izdoto singlu skaits bija visai iespaidīgs - 153.

Interesanti, ka ne visas mūsdienās pazīstamākās dziesmas reiz iekaroja topu virsotnes, kā dēļ starp visaugstāk novērtētajām var nemanīt kādas vēl labāk pazīstamas, bet pamanīt kādu pat pavisam nedzirdētu.

'Folsom Prison Blues'

Par spīti atraktīvajam un dažkārt pat rotaļīgajam veidam, kādā tā parasti tika spēlēta, šī dziesma tiekot uzskatīta, par vienu no saltākajām un drūmākajām, kādu Kešs jebkad sarakstījis. Tā rakstīta tiem, kuri savas dienas pavada sapņos par brīvo pasauli, bet tādu visticamāk neredzēs.

Pirmo vietu ASV kantrī dziesmu topā tā nopelnīja 1968. gadā.

'One Piece at a Time'

Dziesma stāsta par kādu autobūvē strādājošo, kurš dienu no dienas strādā "Cadillac" rūpnīcā pie automašīnu riteņu pielikšanas konveijera, taču pats apzinās, ka nekad pats auto nevarēs atļauties. Tā vietā viņš ar kolēģi izdomā auto izzagt, kas viņiem arī izdodas, pa vienai detaļai iznesot veselu auto no rūpnīcas no 1953. līdz pat 1973. gadam. Rezultāts ir dīvains, no dažādām daļām sastāvošs nenosakāmas markas auto.

Singla reklāmas nolūkos šāds auto arī tika izgatavots un vēlāk nonācis Keša īpašumā, bet pēcāk gadiem ilgi esot stāvējis pie viņa mājas. 

Pirmo vietu ASV kantrī dziesmu topā dziesma nopelnīja 1976. gadā, kļūstot par pēdējo mūziķa singlu, kuram izdevies iekarot topu virsotnes.

'Flesh and Blood'

Singls sarakstīts filmas "I Walk The Line" vajadzībām un topu virsotnēs noturējies tikai vienu nedēļu.

Pirmo vietu ASV kantrī dziesmu topā dziesma nopelnīja 1970. gadā.

'Sunday Morning Coming Down'

Šis singls ir viens no tiem aptauju virsotnes sasniegušajiem, kuru Džonijs Kešs nav rakstījis pats, turklāt nav pat tās pirmais izpildītājs. Dziesmas autors ir Kriss Kristofersons, bet to pirmoreiz 1969. gadā izpildīja Rejs Stīvenss.

Kristofersons to iedziedāja arī pats nākamajā gadā, bet drīz pēc viņa to izdarīja Kešs, kurš to padarīja ne tikai par dziesmu aptauju līderi, bet arī par 'Gada dziesmu 1970'.

'A Boy Named Sue'

Šela Silverstīna dzejolis Keša izpildījumā kļuva par viņa ziedu laiku lielāko sasniegumu. Tā iznāca, kad viņš jau bija slavas zenītā un iekaroja ne tikai kantrī topu, bet arī vairākas nedēļas noturējās vispārējā dziesmu topa otrajā vietā.

Par spīti dziesmas drūmajai tematikai, piemēram, vārdiem "My name is Sue! How do you do? Now you’re gonna die!", Kešs to bieži spēlēja ļoti rotaļīgi.

'Daddy Sang Bass'

Dziesmas vārdus sarakstījis Keša labs draugs un koncertu tūru partneris Karls Pērkinss. Viņš šo dziesmu veltījis savam brālim, kurš aizsaulē aizgājis, kad abi vēl bijuši pavisam mazi.

Pirmo vietu ASV kantrī dziesmu topā tā nopelnīja 1968. gadā, un kopš tā laika ir ierakstīta vismaz 21 dziesmas kaverversija.

'Understand Your Man'


Dziesma, kuras melodijas daļas aizgūtas no Boba Dilana singla "Don't Think Twice, It's All Right", topu virsotnes iekaroja 1964. gadā.

Tā ir iegājusi vēsturē arī kā pati pēdējā Keša publiski spēlētā dziesma. Apakšā redzamajā video piefiksēts, kā leģendārais mūziķis to izpilda 2003. gada 15. jūlijā jeb tikai dažus mēnešus pirms savas nāves.

'Ring of Fire'

Šo dziesmu Kešs ierakstīja kopā ar savu sievu Džūnu Kārteri Kešu 1963. gadā. Tā stāsta par iemīlēšanos, kuru dziesmas sarakstīšanas laikā slavenais mūziķis izjuta pret savu jauno sievu.

Dziesma dažkārt tiek uzskatīta par viņa visu laiku populārāko. To neskaitāmas reizes izpildījuši arī citi mākslinieki, turklāt dziesma izpildīta daudzās filmās un pat datorspēlēs.

'Don't Take Your Guns to Town'

Kā klasiskam kantrī stila pārstāvim, Keša diskogrāfijā netrūkst arī Mežonīgo Rietumu stila kovboju dziesmas. Populārākā no tām ir šī 1958. gadā izdotā.

Dziesmas kaverversiju 2001. gadā izdevusi arī slavenā britu grupa "U2".

'Guess Things Happen That Way'

Viena no Keša drūmākajām dziesmām, kas stāsta par smagumu pēc sievas aiziešanas, ir arī viena no populārākajām. Tā 2010. gadā kļuva arī par desmit miljardo dziesmu, kas iegādāta interneta vietnē "iTunes".

Pirmo vietu ASV kantrī dziesmu topā tā nopelnīja 1958. gadā

'Ballad of a Teenage Queen'

Rotaļīgā dziesma stāsta par meiteni, kura ir iemīlējusies kaimiņu zēnā, kurš strādā saldumu veikalā. Viņa gan dodas uz Holivudu un kļūst slavena, taču vēlāk to visu pamet, lai atgrieztos pie savas mīlestības.

Dziesma tika iekļauta visai pretencioza nosaukuma 1958. gada albumā "Sings the Songs That Made Him Famous" jeb "Dzied dziesmas, kas padarīja viņu slavenu".

'There You Go'

Šī ir jau pieminētā 1958. gada albuma  "Sings the Songs That Made Him Famous" otrā dziesma, kas slavu ieguva vēl divus gadus gadus pirms paša albuma iznākšanas kā tā pirmais singls.

'I Walk the Line'

Pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem iekļūt dziesmu aptauju pirmajās vietās Kešam tas pirmo reizi izdevās ar šo dziesmu 1956. gadā. Simts populārāko dziesmu vidū tā pabija 43 nedēļas jeb nepilnu gadu, padarot jauno dziedātāju slavenu un turīgu.

Dziesma leģendārā mūziķa albumos iekļauta vēl četras reizes (neskaitot izlases), tostarp vienam dots tāds pats nosaukums. Singla nosaukumu vēlāk izmantoja arī Režisors Frankenhaimers, 1970. gadā uzņemot filmu un lūdzot Kešu ierakstīt pavadošās dziesmas.

Piedāvājam noskatīties vienu no agrīnākajiem Džonija Keša ierakstiem, kurā viņš ir tikai 23 gadus vecs:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!