Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 4. jūnijā Londona, Bekingemas pils pagalmā notiks grandiozs Lielbritānijas karalienes Elizabetes II Dimanta jubilejai veltīts koncerts, kurā uzstāsies pasaules pop un rokmūzikas zvaigznes.

Pasākuma programmu un pārraidi visā pasaulē nodrošina BBC televīzija, solot, ka šis būs viens no krāšņākajiem šoviem, kāds jebkad Lielbritānijā noticis. Pasākumu vadīs Gerijs Bārlovs no "Take That", pulcinot kopā tādas pasaules slavenas mūzikas zvaigznes kā Eltonu Džonu, Polu Makartniju, Stīviju Vonderu, Eniju Lenoksu, Kailiju Minogu, Tomu Džonsu un daudzus citus.

Par skatuves iekārtojumu parūpējies arhitekts Marks Fišers, kurš līdz šim sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā "U2", Robijs Viljamss un "The Rolling Stones".

"Koncertam par godu karalienes dimanta jubilejai tronī būs satriecoša programma, tajā uzstāsies pasaules klases mūziķi, tas būs viens no lielākajiem un aizraujošākajiem muzikālajiem šoviem pēdējā laikā. Bekingemas pils skatuves fonā padarīs šo notikumu par fantastisku vakaru, kurš iees mūzikas vēsturē," laikrakstam "Telegraph" norādīja Bārlovs.

Krāšņo koncertu 4. jūnijā pēc pusnakts turpinās lāpu iedegšana (Diamond Jubilee Beacons). Par godu karalienes Elizabetes II sešdesmit valdīšanas gadiem Anglijā, Velsā, Skotijā un Ziemeļīrijā tiks iedegtas 2012 lāpas. Ceremonijā neklātienē piedalīties aicināti arī televīzijas skatītāji – svētku brīdis solās būt vizuāli krāšņs, turklāt Londonā lāpu iedegs pati Karaliene.

Lielbritānijā lāpu iedegšana ir sena svētku tradīcija. Lai tā būtu kronēšana, svinības vai karaliskās kāzas, cietokšņu mūrus, baznīcu torņus, dārzus, parkus, ceļa malas un pat kalnu smailes ierasts izrotāt ar lāpām. Lāpu ugunis, kas kādreiz kalpoja kā sazināšanās līdzeklis, mūsdienās ir svētku simbols – tās vieno pilsētas, valstis un kontinentus, un to iedegšana nereti ir svētku centrālais notikums.

1897. gadā ar lāpu iedegšanu tika godināta karalienes Viktorijas Dimanta jubileja, bet 1977. un 2002. gadā svētku ugunis iemirdzējās par godu Elizabetes II Sudraba un Zelta jubilejām.

Karalienei Elizabetei II veltīto programmu otrdien, 5. jūnijā, plkst. 22:05 papildinās BBC dokumentālās filmas "Kronēšana" (The Coronation, 2012) televīzijas pirmizrāde.

Karalienes Elizabetes II kronēšanas ceremonija 1953. gada 2. jūnijā bija sarežģīts, rūpīgi plānots un nozīmīgs notikums Lielbritānijas kultūrā. Šī fascinējošā dokumentālā filma atklāj reiz acīm neredzamo stāstu par pasākuma aizkulisēm. Filmā izmantoti līdz šim neredzēti arhīvu kadri un, sadarbojoties ar Bekingemas pili un pētot iesaistīto personu dienasgrāmatas, pierakstus un dokumentus, izzināti vairāki neatklāti fakti. Britu karaliskā ģimene šajā notikumā redzēja iespēju nostiprināt modernās monarhijas nozīmi sabiedrībā – turpinot tradīciju, taču paceļot tās jaunā, laikmetīgā kvalitātē. Pasākuma lielais mērogs draudēja pārvērst svētkus katastrofā, tomēr jaunā karaliene spēja saglabāt vēsu prātu un īstenot savu vīziju par īpaši krāšņu un iespaidīgu kronēšanas ceremoniju.

Karalienes Elizabetes II Dimanta jubilejas koncertu un Lāpu iedegšanu tiešraidē LTV 1. kanālā varēs vērot arī Latvijas iedzīvotāji. Tiešraide no Londonas sāksies plkst.21:15. Savukārt pēc krāšņā koncerta, plkst. 00:30, LTV1 aicina skatītājus vērot lāpu iedegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!