Foto: Publicitātes foto

Decembra sākumā Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" gaidāmā pirmā starptautiskā taustiņmūzikai veltītā festivāla "Takts" programmu papildinās amerikāņu pianista Korija Smita (Cory Smythe) koncerts. Ventspilī pianists un komponists muzicēs kopā ar "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu, vēsta festivāla organizatori.

Smits slavu iemantojis gan klasiskās mūzikas aprindās, gan kā jaunās, improvizētās un džeza mūzikas autors un interprets. Viņš regulāri uzstājas solo koncertos, kā arī sadarbojoties ar citiem mūziķiem un kolektīviem.

Pēdējo sezonu laikā Smits cieši sadarbojas ar pazīstamo vijolniece Hilariju Hānu (Hilary Hahn), sniedzot koncertus gan Amerikas Savienotajās Valstīs, gan Eiropā un Āzijā. Kopīgais ieraksts "In 27 Pieces: the Hilary Hahn Enocres" un tā materiāla atskaņojums koncertos priecē ne tikai klausītājus un mūzikas kritiķus. Gada sākumā Smits un Hāna par izdevniecības "Deutsche Grammophon" paspārnē izdoto albumu saņēma "Grammy" balvu par labāko kamermūzikas/ neliela ansambļa klasiskās mūzikas ierakstu, stāsta festivāla rīkotāji.

Smits pastāvīgi sadarbojas ar komponistiem Džonu Zornu (John Zorn), Filipu Hurelu (Philippe Hurel), Džordžu Lūisu (George Lewis) un citiem. Viņu bieži kopā uzstāties aicina jaunās mūzikas ansambļi - "Firebird Ensemble" no Bostonas, Čikāgas simfoniskā orķestra paspārnē esošais "MusicNOW" un daudzi citi.

Koncertā 5. decembrī Ventspilī būs klausāma gan Korija Smita autormūzika solo izpildījumā un aranžēta klvierēm ar stīgu kvartetu, gan Mortona Feldmana (Morton Feldman), Salvatores Ščarino (Salvatore Sciarrino) un citu komponistu darbi.

Jau ziņots, ka no 4. līdz 6. decembrim Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" notiks pirmais starptautiskais taustiņmūzikai veltītais festivāls "Takts". Korija Smita un "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta uzstāšanās gaidāma festivāla otrajā vakarā, 5. decembrī, teātra nama Lielajā zālē. Mūziķi pievienojas jau iepriekšs izziņotajiem māksliniekiem - sagatavoto klavieru meistaram "Hauschka" (Vācija), audiovizuālajam projektam "Radioland" (Lielbritānija/ Francija), duetam "Grandbrothers" (Vācija), projektam "Urban Trio" (Latvija) un Vladislavam Nastavševam (Latvija).

Biļetes pieejamas teātra nama "Jūras vārti" kasē, kā arī "Biļešu Serviss" tirdzniecības tīklā un internetā. Tās nopērkamas gan uz katru no festivāla dienām atsevišķi, gan kā kopīgs abonements, ar ko iespējams apmeklēt visus sešus koncertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!