Foto: Reuters/Scanpix/LETA
No 9. līdz 23. februārim norisināsies festivāls "Vīnes klasika", kurā izskanēs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms un klavierkoncerti, Ludviga van Bēthovena klavieru sonātes, no 19. gadsimta komponistu mūzikas skanēs Franča Šūberta Otrais klavieru trio, bet Jauno Vīnes skolu pārstāvēs Albana Berga "Liriskā svīta", portālu "Delfi" informē festivāla organizētāji no VSIA "Latvijas koncerti".

Koncertos uzstāsies vijolniece Eva Bindere, čellisti Kristīne Blaumane, pianisti Reinis Zariņš, Antons Ļahovskis un Kristians Bezeidenhauts, kā arī Rīgas Doma zēnu koris un "Sinfonietta Rīga".

Festivālu "Vīnes klasika" 9. februārī Lielajā ģildē atklās Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms, kas ir pēdējais komponista iesāktais darbs, kurā Mocarts apvienojis gan baroka un klasicisma, gan arī tikko jaušamā romantisma toņkārtas. Rekviēma atskaņojumā piedalīsies Laura Teivāne (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns), Raimonds Bramanis (tenors), Rihards Millers (baritons), Rīgas Doma zēnu koris un "Sinfonietta Rīga". Diriģents Mārtiņš Klišāns.

14. februārī Mazajā ģildē koncertā "Šūberts un Bēthovens" uzstāsies "Trio Palladio", kurā apvienojušies trīs latviešu mākslinieki – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. "Trio Palladio" šajā sezonā ir Cēsu koncertzāles rezidējošais ansamblis, bet Latvijas valsts simtgadi tas sagaidīs Londonā, kur 14. novembrī muzicēs uz vienas no kamermūzikas spožākajām skatuvēm – Vigmora zālē. Koncertā Mazajā ģildē mūziķi atskaņos Franča Šūberta Otro klavieru trio, Ludviga van Bēthovena Klavieru trio un Kristapa Pētersona skaņdarbu "Nakts".

17. februārī Mazajā ģildē skanēs Ludviga van Bēthovena sonātes. Gaidot komponista 250. dzimšanas dienas atceri (2020), vairāki Latvijā labi iepazīti pianisti atskaņos visas Bēthovena klavieru sonātes. Viņu vidū ir Sanktpēterburgā dzimušais un Londonā dzīvojošais mūziķis, vairāku starptautisku konkursu laureāts – Antons Ļahovskis. Viņa lasījumā skanēs Bēthovena agrīnā Trešā sonāte, Astotā ("Patētiskā") sonāte, kā arī vidējā perioda sonāte ar sēru maršu un viena no pēdējām sonātēm, kas komponēta komponistam teju jau pavisam zaudējot dzirdi.

Festivāla "Vīnes klasika" noslēgumā 24. februārī Lielajā ģildē skanēs Volfganga Amadeja Mocarta, Franča Šūberta un Albana Berga mūzika orķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā. Koncerta solists Kristians Bezeidenhauts ir spilgts taustiņinstrumentu spēles meistars, kurš pazīstams arī kā izcils Mocarta mūzikas pazinējs. Bezeidenhauta izsmalcinātās interpretācijas novērtētas arī ar vairākām prestižām ierakstu balvām, tostarp "ECHO Klassik 2017".

Koncerts notiks arī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 23. februārī.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!