Foto: Publicitātes foto

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" šogad svin piecpadsmito jubileju un klausītājiem piedāvā īpaši krāšņu programmu ar pasaules līmeņa zvaigžņu piedalīšanos. Festivāla atklāšanas koncertā 8. novembrī Lielajā ģildē dzirdēsim vienu no vadošajiem mūsdienu mūzikas atskaņotājiem Ziemeļvalstīs – ansambli "BIT 20" (Norvēģija) diriģenta Rolfa Guptas (Rolf Gupta) vadībā un festivāla īpašo viesi, mūsdienu mūzikas leģendu, franču trombonistu Vinko Globokaru (Vinko Globokar).

Koncertā Rīgā leģendārais franču mūziķis Vinko Globokars atskaņos un diriģēs savu skaņdarbu "Kaleidoskop im Nebel", bet ansambļa "BIT 20" izpildījumā dzirdēsim vairākus latviešu komponistu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus Santas Bušas "méristème", Gundegas Šmites "Rain Songs" un Andra Dzenīša "tra(N)ce".

Vinko Globokars ir slovēņu izcelsmes franču avangarda komponists un trombonists. Viņš savos darbos izmanto netradicionālas un paplašinātas tehnikas, kas ļauj viņu salīdzināt ar tādiem laikabiedriem kā Salvatore Šiarīno (Salvatore Sciarrino) un Helmūts Lahenmans (Helmut Lachenmann). Viņa mūzikā nozīmīgu vietu ieņem spontanitāte un radošums, bieži ietverot arī improvizāciju. Viņa darbi ir maz zināmi ārpus eksperimentālās mūzikas aprindām. Kā trombonists Globokars pirmatskaņojis Lučāno Berio (Luciano Berio), Mauricio Kāgela (Mauricio Kagel), Renē Leibovica (Rene Leibowitz), Karlheinca Štokhauzena (Karlheinz Stockhausen), Toru Takemicu (Toru Takemitsu) un virkni savu kompozīciju.

Foto: Publicitātes foto

Izcilā norvēģu mūsdienu mūzikas grupa "BIT 20" ir pazīstama ar konceptuālām koncertprogrammām un multimediāliem uzvedumiem. Viņi atskaņo visplašāko mūsdienu mūzikas repertuāru. Ansambļa mērķis ir padarīt mūsdienu mūzikas sarežģīto valodu saprotamu un pieejamu visplašākajai publikai. Katru gadu, līdztekus starptautiskai sadarbībai, tiek pasūtināti un ieskaņoti norvēģu komponistu jaundarbi. Tāpat ansamblim ir īpašas koncertprogrammas bērniem. Kopš 2016. gada sākuma "BIT 20" mākslinieciskā vadītāja ir komponiste un dziedātāja Alvīne Pričarda (Alwynne Pritchard). Viņa studējusi kompozīciju Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā un Bristoles universitātē, kur ieguvusi doktora grādu. Kā atskaņotājmāksliniece un komponiste sadarbojusies ar daudziem pazīstamiem māksliniekiem visā pasaulē.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!