Foto: Publicitātes foto

Septembra vidū tiks atklāta koncertzāles "Cēsis" jaunā sezona, kura jau ceturto reizi iesāksies ar čella skaņām – starptautisko festivālu "Čello Cēsis". No 14. līdz 16. septembrim klausītājus pārsteigsim ar festivāla viesiem – izpildītājmāksliniekiem, kuri plaši pazīstami uz starptautiskām skatuvēm, bet Latvijā viesosies pirmo reizi, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

Duetā ar Vācijā dzīvojošo latviešu pianisti Laumu Skridi būs iespējams dzirdēt izcilo vācu čellistu Danielu Milleru Šotu, savukārt lielkoncertā festivāla apmeklētāji varēs baudīt itāļu čellista un komponista Džovanni Solimas azartisko čellspēli kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Modesta Pitrena vadībā. Kā ierasts, īpaša programma veidota arī bērniem – šoreiz kopā ar čellu grupu "Dagamba".

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēs divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu — latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota (Daniel Müller-Schott) koncertprogramma. Tajā varēs dzirdēt Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem klausītāji izjutīs Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbus.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē. Kā viņu raksturo "New York Times": "Bezbailīgs izpildītājmākslinieks, ar tehniku, kas "aizdedzina." Ar savu uzticamo 1727. gadā Venēcijas meistara Mateo Gofrillera būvēto čellu viņš koncertos apceļojis visus pasaules kontinentus, spēlējis ar ievērojamākiem Eiropas un Amerikas orķestriem izcilāko mūsdienu diriģentu vadībā.

Pianiste Lauma Skride ir guvusi plašu klausītāju atzinību sniedzot koncertus slavenākajās Londonas, Berlīnes un Ņujorkas koncertzālēs, kurās muzicējusi gan kā solo māksliniece, gan kamermūziķe. Lauma Skride saņēmusi vairākus prestižus starptautiska mēroga apbalvojumus. Pianiste izcilu reputāciju ieguvusi ar savām vācu klasiskās un romantiskās mūzikas skaņdarbu interpretācijām.

Sestdienas, 16. septembra, dienas koncertā pulksten 14, kas notiks mākslas galerijā "Insignia", muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs būs tango. Programmu veidojis pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko.

Sestdienas vakara koncertā spēlēs itāļu čellists un komponists Džovanni Solima. Bez viņa radītajām kompozīcijām neizpaliek teju neviena čella mūzikai veltīta programma, bet Latvijā viņš viesosies pirmo reizi. Solima ir klasiskās mūzikas mākslinieks ar rokzvaigznes statusu; orķestru pasaules Džimijs Hendriks, kas iedvesis jaunu elpu instrumentā, ko pasaule pazīst jau vairāk nekā 300 gadus – čellā. Viņa radīto mūziku iemīļojusi ļoti plaša auditorija – no izteiktiem akadēmiskās mūzikas klausītājiem, līdz metālmūzikas faniem.

Festivāla lielkoncertā pirmo reizi koncertzālē "Cēsis" viesosies arī Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents Modests Pitrens.

Svētdien, 16. septembrī, "Čello Cēsis" gaidīs savus mazākos klausītājus uz multimediālu un krāšņu koncertuzvedumu "Čella pasakas. Tuksnesis" ar čellu grupu DA GAMBA. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēs klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam, bet bērnus gaidīs muzikāls piedzīvojums kopā ar "Dagamba" mūziķiem. Apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem līdzdarboties koncertā.

Biļetes uz visiem Čello Cēsis koncertiem nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!