Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ ar vairākiem koncertiem turpinās pasaules mūzikas festivāls ”Porta”, kas tika atklāts pagājušajā nedēļā ar krievu mūziķa Pjotra Naļiča koncertu. Divos gaidāmajos koncertos ”Palladium” uzstāsies gan latviešu, gan islandiešu, Francijas un pat Madagaskaras mūziķi, portālu ”Delfi” informē festivāla organizatori.

8. novembrī koncertzālē ”Palladium” uzstāsies ”ElektroFolk” (Latvija),
”Forshpil” (Latvija, Krievija), Kilema (Madagaskara), bet 9. novembrī - ”Árstíðir” (Islande), ”Moussu T e lei Jovents” (Francija).

Festivāla ”Porta” programma.

Projektā ”ElektroFolk” spēlē pazīstamā folkmūziķe Kristīne Kārkle-Puriņa (attēlā), kā arī ģitāriste Ilze Grunte, dūdinieks Edgars Kārklis, basģitārosts Ainārs Majors, kā arī sitaminstrumentālists Ilmārs Puriņš. Kristīni Kārkle-Puriņa festivālā ”Porta” jau muzicējusi kopā ar Valta Pūces orķestri un Gruzijas etnodžeza trio ”The Shin” kopprojektā ”Es arī”, kā arī uzstājusies plecu pie pleca ar Moldovas etnodžeza apvienību ”Trigon”.

Savukārt 8. novembra koncertā gaidāmā grupa ”Forshpil” ir spilgtākā klezmermūzikas apvienība Latvijā. Tās vokāliste Aleksandra Lurje dziedāt sākusi jau trīs gadu vecumā un jau vairākus gadus savu meistarību papildina un slīpē dažādos muzikālos projektos un festivālos visā pasaulē. Festivālā ”Porta” viņa iepriekš uzstājusies ar grupu ”Forshpil”, veidojot muzikālu saskarsmi ar rokgrupu ”Dzelzs vilks” projektā ”Borsh”.

Ceturtdienas koncerta otrajā daļā, uzstāsies Āfrikas lielākās salas Madagaskaras mūziķis – Kilema (vecāku dotajā vārdā - Randrianantoandro Klements). Viņš Rīgā demonstrēs uz ko spējīgs madagaskariešu nacionālais stīgu instruments marovani. Kā arī muzicēs ar paša gatavotajiem mūzikas instrumentiem. Šāda aizraušanās viņam jau ir kopš bērnības, tikpat dabiski viņš tos iemācījās spēlēt un dziedāt. 90. gados leģendārā ”Justin Vali trio” sastāvā Kilema muzicēja ”Womad” festivālos visā pasaulē un piedalījās Pītera Geibriela ”Real World” kompānijas skaņu ierakstu sesijās.

Dienu vēlāk, 9. novembrī Kilema koncertā "Garšvielas" muzicēs Ventspilī, Teātra namā "Jūras vārti".

Savukārt 9.novembrī, plkst.19, koncertzālē "Palladium" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros koncertēs islandiešu grupa "Árstíðir" no Reikjavīkas.

Visi grupas dalībnieki dzied, katrs spēlējot arī kādu mūzikas instrumentu. Savas pastāvēšanas divos gados grupa jau ierakstījusi divus albumus, piedalījusies TV un radio raidījumos, un festivālos, kā arī pievērsusi savas dzimtenes un starptautisko mūzikas apskatnieku uzmanību ar savu oriģinālo neatkārtojamo skanējumu, kurā dziedātāju harmoniskie balss tembri savijas ar akustisko instrumentu silto skanējumu. Mūzikas stilistikā var atrast  islandiešu tautas mūzikas, gan progresīvā roka, gan akadēmiskās kamermūzikas ietekmes.

Otra grupa 9. novembra koncertā būs Francijas. "Moussu T e lei Jovents" mūziķu repertuāra daudzveidība ietver gan pagājušā gadsimta 30. gadu Marseļas mūziku un operešu melodijas, gan blūzu, džezu un Brazīlijas mūziku, savās uzstāšanās reizēs allaž vēlas veidot dialogu starp tradicionālo un moderno, lokālo un universālo.

Grupas ”Moussu T e lei Jovents” mūziķu pārliecība vēsta, ka ikviens planētas iedzīvotājs caur savu personību spēj radīt dialogu, tāpēc noskaņu palete atskaņotajā mūzikā ir tik bagāta – no dziesmām par jūru un ostas pilsētu noskaņām, no dziļi sirsnīgām mīlas jūtu izpausmēm skaņās līdz pat globālām tēmām un šodienas ikdienas dzīvei, kas atspoguļojas ”Moussu T e lei Jovents” mūzikā.

Pērkot abu koncertu biļetes par biļetēm jāmaksā 15 lati. Biļetes nopērkamas visās ”Biļešu paradīzes” kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!