Foto: Publicitātes foto
Fiņķa vārds nebūs svešs tiem, kuri sekojuši līdzi notiekošajam vietējā hiphopa mūzikas vidē. Kā savu lielāko iedvesmotāju dziesmu tapšanas procesā viņš min dzīvi un starptautiskajam mūzikas festivālam "Laba Daba" gatavo īpašu audiovizuālu performanci peldošajai skatuvei "Pīļu baseins". Sarunā ar radio "NABA" cikla "Laba Daba tuvojas" mūziķis dalījās pārdomās par mūzikas nozīmi mileniāļu paaudzei, pašcenzūru un to, ko nozīmē būt "festivālu cilvēkam".

Jāpadomā arī par acīm

Starptautiskajā mūzikas festivālā "Laba Daba" jau esošajām skatuvēm – "Suņa", "Lāča", "Kraukļa", "Pūces", "Eža" un "Ej Apskrieties" – šogad pievienosies vēl viena skatuve ar nosaukumu "Pīļu baseins". Tā atradīsies festivāla teritorijā esošajā baseinā uz pontona, netālu no "Eža" skatuves. Uz jaunizveidotās un peldošās skatuves festivāla laikā uzstāsies skatuves idejas līdzautors, hiphopa mākslinieks Helvijs Finķis, kuram šis gads paiet, strādājot pie jauna muzikālā materiāla. Daļa no tā klausītājus sasniegs gada nogalē, bet līdz tam kopā ar draugiem un domubiedriem norisinās intensīva gatavošanās festivālam "Laba Daba".

"Brīdī, kad visas pārējās skatuves būs noklusušas, mēs ieslēgsim savu sporta režīmu," aizrautīgi stāsta Fiņķis, uzsverot, ka viens to nevarētu paveikt, tādēļ darbojas kopā ar lielu atbalsta komandu. "Mani draugi ir fantastiski režisori, operatori un tā jau ir nākamā radošā izpausme, kur tu vari lekt iekšā un likt to visu kopā ar mūziku. Tas ir ļoti daudzu cilvēku pašaizliedzīgs darbs," izsakās mākslinieks.

Daudzām Fiņķa dziesmām tapuši arī spilgti videoklipi, nesaraujami sasaistot skanisko un vizuālo pasauli. Liela nozīme ir arī tam, ka festivālu vidē Fiņķis jūtas brīvi un regulāri apmeklē ne tikai vietējos, bet arī ārvalstu mūzikas festivālus: "O, jā! Esmu kārtīgs festivālu cilvēks! Tieši nupat biju Roskildes festivālā, Dānijā. Darbojos kā brīvprātīgais un apmeklēju daudzus lieliskus priekšnesumus. Spilgtākais iespaids bija tas, ka piecas dienas lietus bez apstājas, bet es ne vienā brīdī neesmu bijis nelaimīgs, tik daudz pozitīvu iespaidu." Praktiska padoma formātā un daļēji jokojoties, Fiņķis piemin, ka festivālos līdzās intensīvai mūzikas baudīšanai galvenais ir labs apģērbs, ar kuru iespējams iet dušā un nepalikt slapjam.

Bezbailīgais robežstūmējs

"Ja ikdiena ir ar robežām, tad, manuprāt, māksla un mūzika ir tā vieta, kur tev robežu īsti nav un tur tu dari, ko un kā tu vēlies. Protams, tas ir ļoti ilgs process, kamēr materiāls nonāk līdz klausītājiem" uzsver Fiņķis, kurš nodarboties ar mūziku sāka jau pamatskolas laikā. Domājot par savu vienaudžu ienākšanu mūzikā, viņš piemin tehnoloģiju attīstības lielo nozīmi un mūzikas žanru sajaukšanos: "To, kas pašreiz notiek, īsti pat nav iespējams ielikt vienā rāmī, ka tas ir, piemēram, tikai hiphops tīrā veidā. Šobrīd viss notiek kā tādā lielā veļasmašīnā un viss forši saliekas kopā. Tās krāsas ir tik dažādas, nav vairs tikai melns un balts".

Atbildot uz nedaudz provokatīvu jautājumu par pašcenzūras klātbūtni hiphopa mūzikā, Fiņķis atzīst, ka izdzīvojis dažādus posmus un pašreiz vairs neizjūt vajadzību pēc skarbāku vārdu iekļaušanas savās dziesmās, jo daudz lielāku efektu iespējams panākt ar skaistiem, latviskiem vārdiem. "Tas, protams, vienmēr ir lielāks izaicinājums, bet tā ir paša brīva izvēle. Daudz atkarīgs no cilvēka aktuālās noskaņas ikdienā un tā, kādu pasauli katrs vēlas redzēt". Fiņķis pats sevi dēvē par izteikti monotonu klausītāju: "Spēju klausīties nedēļām ilgi vienu dziesmu vai albumu līdz viņš priekš manis kļūst tukšs un tad meklēju tālāk, ko varu paņemt iedvesmai". Atgādinām, ka audiovizuālā performance skatuvei "Pīļu baseins" top īpaši festivāla vajadzībām un šovasar būs vienīgā iespēja klātienē dzirdēt Fiņķa uzstāšanos.

Plašāks ieskats festivāla "Laba Daba" mūzikas un aktivitāšu programmā pieejams mājaslapā.

Raidījums "Laba Daba tuvojas" dzirdams radio "NABA" ēterā darba dienās pulksten 10.00 un atkārtojumā pulksten 20.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!