Foto: Juris Zariņš

No 15. līdz 17. jūnijam Bauskas pilskalna estrādē norisinājās ceturtais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls "Zobens un Lemess", pulcējot gan smagās mūzikas, gan tautas tradīciju cienītājus.

Piektdienas pēcpusdienā kā pirmie uzstājās "Deodium un Darrva", kas festivālu ieskaņoja tam raksturīgajā "smagajā" virzienā. Uz skatuves kāpa arī pagānmetāla apvienības "Cruachan" (Īrija), "Gods Tower" (Baltkrievija) un "Moonsorrow" (Somija). Savukārt noslēdza pirmo pirmo festivāla dien pašmāju tumšā folka pārstāvji "Rāva".

16. jūnija pusdienlaikā no skatuves neparastajā falsetā bija dzirdama dziesminieka Haralda Sīmaņa balss, kā arī izskanēja viņa populārākais skaņdarbs "Ezers". Pēc dziesminieka enerģisku uzstāšanos sniedza "Folcore" (Baltkrievija), bet "Žalvarinis" (Lietuva) sevi izpauda piezemētākā folkroka gaisotnē. Bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi" aktīvākos festivāla dalībniekus izaicināja uz enerģijas pilniem dančiem. Pēc "Auļiem" uz skatuves kāpa folkroka grupa "Symbolic", bet ar simfoniskā metāla skanējumu klausītājus priecēja "Asphodelia" (Itālija) un pašmāju "Oceanpath". "Ūkanose" (Lietuva) sniedza dinamisku folkmetāla koncertu, savukārt vīru kopa "Vilki" gan savos tēlos, gan muzikālajā izpausmē parādīja sev tuvo karavīru dzīvesziņu. Pienākot vakaram, skaļāku un dinamiskāku noti festivālam piešķīra folkmetāla apvienība "Metsatoll" (Igaunija) un skandināvu metāla grupa "Ereb Altor" (Zviedrija).

Ar lielkoncertu festivālu noslēdza "Skyforger", svinot albuma "Kauja pie Saules" 20 gadu jubileju. Publiku priecēja arī dziesmas no citiem albumiem, tajā skaitā "Gada īsākā nakts" – par godu vasaras saulgriežiem. Lielkoncertā piedalījās viesmākslinieki – iepriekš grupā spēlējušie dalībnieki. Pēc koncerta "Skyforger" veltīja dāsnus pateicības vārdus un festivālam "Zobens un Lemess" vēlēja augt lielam un varenam.

Visu festivāla laiku paralēli koncertiem norisinājās arī dažādas seno tradīciju aktivitātes – lokšaušana, nažu un cirvju mešana, spēles, amatnieku meistarklases, eksperimentālā arheoloģija un seno Baltu karavīru turnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!