Foto: Aivars Liepiņš, publicitātes foto

Šā gada 9. oktobrī Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "Tête-à-tête 2016" ietvaros Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notika uzvedums "Maija. Mūžam", kurā leģendārās baletdejotājas Maijas Pļiseckas dzīvē būtisko mūziku interpretēja pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers ar orķestra "Kremerata Baltica" solistiem un Frederika Šopēna pianista konkursa laureāti Juliannu Avdejevu, savukārt fragmentus no Maijas Pļiseckas atmiņām lasīja aktrise Jūlija Rutberga (Krievija) un žurnālists Sergejs Nikolajevičs (Krievija, žurnāla "Snob" galvenais redaktors).

Leģendāra baletdejotāja Maija Pļisecka, kuras personības spilgtais starojums spoži iesniedzas nākotnē, ir radījusi atbalsi ne vien laikabiedros, kuriem bija iespēja redzēt mākslinieci skatuves dzīves pilnbriedā, bet arī vairākas desmitgades cilvēkos visā pasaulē – vai tie būtu televīzijas ekrānu vērotāji vai rūdīti teatrāļi, baletdejotājas atmiņu vai preses radīto stāstu lasītāji. Viņas atmiņās trāpīgi iezīmejas laikmets, cilvēki, notikumi un atmosfēra, nu jau ikonisku mākslas darbu tapšana un cilvēciskās kaislības ārpus skatuves.

"Neparastā vakara ideja radās jau pagājušajā gadā, kad ar mūsu Fonda atbalstu tika izdota Maijai Pļiseckai veltītā grāmata "Maija un citi", " stāsta mecenāts Boriss Teterevs. "Taču ar leģendāro baletdejotāju iepazinos jau 2005. gadā, un kopš tā laika esmu atbalstījis viņu vairākkārt. Mīļā piemiņā turu arī viņas fotogrāfija ar veltījumu mums. Apbrīnojama sieviete un māksliniece, kurai līdzīgu nav."

Mākslas programma "Tête-à-tête" ir viens no veidiem, kā Borisa un Ināras Teterevu fonds veicina kultūras un mākslas attīstību un pieejamību Latvijā. Kopš 2013. gada fonds rīko arī ikgadēju mākslas programmu "Māksla publiskā telpā". 2014. gadā Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Charitable Foundation" dibina Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu ar mērķi par dibinātāju līdzekļiem partnerībā ar Latvijas Republikas valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, nodrošināt muzeja darbību, pārvaldīšanu un attīstību, tostarp Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma veidošanu, uzturēšanu un attīstību, nodrošinot muzeja pieejamību sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!