Šonedēļ Latvijas Nacionālajā operā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros jaunā komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva muzikāli avangardiskā opera-lekcija "Mihails un Mihails spēlē šahu" piedzīvoja pirmizrādi. To režisējis Viesturs Meikšāns.

Operas-lekcijas centrā ir šaha spēles neparastās popularitātes fenomens Aukstā kara laikā. Tās muzikālā dramaturģija precīzi balstīta 1960. gada Maskavas Pasaules čempionāta mačā izspēlētajā sestajā sensacionālajā šaha partijā, kurā Latvijas leģendārākais šahists Mihails Tāls simboliskā veidā pieveica šķietami neuzvaramo padomju tautas elku Mihailu Botviņiku.

"Šajā izrādē vissvarīgākais ir pats stāsts. Ja amerikāņiem ir Džons Keidžs, kurš mainīja attieksmi pret avangarda mūziku, tad mums ir Mihails Tāls, kura simboliskā uzvara šaha spēlē ar Mihailu Botviņiku mainīja domāšanu arī šaha pasaulē. Šī stāsta jēga un būtība ir ļoti iedvesmojoša", stāsta izrādes režisors Viesturs Meikšāns.

Iestudējuma radošo komandu veido spilgti un starptautiski atzīti jaunās paaudzes mākslinieki – diriģenti Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala, scenogrāfs Reinis Suhanovs, dramaturgs Sergejs Timofejevs, horeogrāfs Kirils Burlovs, videomākslinieks Karloss Franklins un kostīmu mākslinieki "MAREUNROL'S", kuri radīja tērpus arī vērienīgajai Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas izrādei "Rienci. Triumfs un sakāve".

Lomās redzami operas solisti Dana Bramane, Armands Siliņš, Juris Ādamsons, Ieva Parša, Andris Lapiņš un citi.

Tuvākās izrādes Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 13., 21. martā un 23. maijā, kā arī Rīgas Operas festivālā 7. un 10. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!