Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 26. oktobrī, Lielajā Ģildē ar laureātu koncertu un uzvarētāju apbalvošanu noslēdzās Jāzepa Vītola 6. starptautiskais pianistu konkurss. Galveno balvu - Grand Prix saņēma Krievijas pianists Andrejs Telkovs. Savukārt augstāko vietu no Latvijas pianistiem ieguva Antoņina Suhanova, kopā ar Lietuvas pianistu Motejusu Bazaru dalot otro vietu.

Jāzepa Vītola 6. starptautiskais pianistu konkursā pirmā vieta netika piešķirta. Otro vietu dalīja Latvijas pianiste Antoņina Suhanova un Lietuvas pianists Motejus Bazars. Trešā vieta netika piešķirta.

Žūrijas specbalvas par labāko Vītola skaņdarbu atskaņojumu saņēma Latvijas pianistes Antoņina Suhanova un Roksana Kenžejeva, savukārt specbalvu par labāko Ērika Ešenvalda jaundarba "Frozen Horizon" izpildījumu saņēma japāņu pianiste Ajane Macura.

Protāla "Delfi" publikas simpātijas balsojuma balvu saņēma visaugstāk novērtētā latviešu pianiste Antoņina Suhanova.

Latvijas Radio 3 Klasika klausītāju balvu saņēma konkursa Grand Prix ieguvējs Andrejs Telkovs.

Savukārt VSIA "Latvijas Koncerti" konkursa otrās vietas ieguvējai Antoņinai Suhanovai pasniedza specbalvu – iespēju trīs reizes uzstāties Latvijas publikai 2013./2014. gada koncertsezonā.

Pēc balvu saņemšanas Grand Prix godalgas ieguvējs Andrejs Telkovs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu koncertā klausītājiem sniedza izcilu Edvarda Grīga Koncerta la minorā op. 16 interpretāciju, tā vēlreiz apliecinot savas pretenzijas uz konkursa augstāko godalgu. Pārējie konkursa laureāti izpildīja solo priekšnesumus no konkursa I un II kārtas programmām.

Prestižais Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss šogad Rīgā norisinājās jau sesto reizi. No 18. līdz 26. oktobrim konkursa trijās kārtās spēkiem mērojas 19 jaunie pianisti no deviņām valstīm. Pirmo reizi konkursā piedalījās Japānas pianistes – Ajane Macura un Akimi Mijabori.

Lietuvu konkursā pārstāvēja pianisti – Kristina Annamukhamedova, Motejus Bazars un Dana Podrjabinkina, Igauniju – pianists Kirils Lisijenko, Ukrainu – pianisti Marija Judenko un Oleksijs Kovaļenko, Krieviju – pianists Andrejs Telkovs, bet Poliju – pianiste Gabriela Jakimoviča. Savukārt Latvijas vārdu konkursā aizstāvēja deviņi jauni un talantīgi pianisti – Kaspars Bumbišs, Roksana Kenžejeva, Zane Rubesa, Sintija Šteinkopfa, Antoņina Suhanova, Dainis Tenis, Edgars Tomševics, Marija Truhanova un Zane Volberga.

Konkursa otrajā kārtā iekļuva 11 jaunie pianisti: Ayane Matsuura (Japāna), Antoņina Suhanova (Latvija), Motiejus Bazaras (Lietuva), Dainis Tenis (Latvija), Roksana Kenžejeva (Latvija), Marija Truhanova (Latvija), Andrei Telkov (Krievija), Kaspars Bumbišs (Latvija), Oleksiy Kovalenko (Ukraina), Sintija Šteinkopfa (Latvija) un Edgars Tomševics (Latvija).

Savukārt konkursa fināls (III kārta) notika koncertzālē Lielā Ģilde, kurā seši labākie konkursa dalībnieki kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu atskaņoja klasiskās mūzikas dižgaru skaistākos klavierkoncertus.

Ajane Macura (Japāna) atskaņoja Ludviga van Bēthovena Piekto koncertu Mibemol mažorā op. 73, Antoņina Suhanova (Latvija) - Sergeja Rahmaņinova Rapsodiju par Paganīni tēmu op. 43, Dainis Tenis (Latvija) - Sergeja Rahmaņinova Otro koncertu do minorā op. 18, Andrejs Telkovs (Krievija) - Edvarda Grīga Koncertu la minorā op. 16, bet Oleksijs Kovaļenko (Ukraina) un Motiejus Bazars (Lietuva) atskaņoja Sergeja Prokofjeva Trešo koncertu Do mažorā op. 26.

Konkursa dalībniekus šogad vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija starptautiski atzīti profesionāli pianisti un pasniedzēji - Juris Kalnciems, Gžegožs Kužinskis, Petrs Geņušs, Sergejs Osokins un Ivari Ilja (šīgada žūrijas priekšsēdētājs).

Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir visprestižākais un ar visplašāko starptautisko skanējumu no visiem Latvijas mūzikas konkursiem. To apliecina fakts, ka vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir pianisti Antons Ļahovskis (Grand Prix, 2008), Andrejs Osokins (I vieta, 2008), Juris Žvikovs (Grand Prix, 1993), Jevgeņijs Samoilovs (I vieta, 1993), Sanita Šablovska (I vieta, 1997), kā arī Raimonds Petrauskis, Sandra Jalaņecka, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs u. c.

Pirmais Jāzepa Vītola vārdā nosauktais konkurss notika jau 1989. gadā PSRS mērogā. Tajā pirmo vietu ieguva pašlaik Vācijā dzīvojošā pianiste Sana Villeruša. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas konkurss ieguva starptautisku statusu, un kopš 1993. gada tas ir noticis arī 1997., 2002. un 2008. gadā. Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir kļuvis par svarīgu un neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, un šogad tā norisi sevišķi rotā Jāzepa Vītola 150. jubilejas svinību konteksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!