Foto: Publicitātes foto
Jāzepa Vītola starptautiskais vokālistu konkurss šogad jau ceturto reizi vienkopus pulcēs veiksmīgākos jaunos solistus no 10 valstīm, lai no 14. līdz 19. jūnijam žūrijas un klausītāju vērtējums izgaismotu tos, kuru vārdi tiks ierakstīti mūzikas vēstures lapaspusēs.

26 "dārgakmeņi" ir gatavi trīs konkursa kārtās parādīt savas balss iespēju smalkākās formas. Konkursa noslēguma koncerts notiks Latvijas Nacionālajā operā 19. jūnijā, finālistiem uzstājoties kopā ar Latvijas Nacionālās operas orķestri diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā, stāsta konkrusa organizatori.

Tradīcijām bagātākajam vokālistu konkursam Latvijā šogad pieteicās 66 dalībnieki, no kuriem žūrija jau atlases kārtā izvirzīja 26 spēcīgākos akadēmiskās mūzikas solistus - 11 soprānus, 4 mecosoprānus, 5 baritonus, 4 tenorus un 2 basus no Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Polijas, Dienvidkorejas, Vācijas, Baltkrievijas, Krievijas, Norvēģijas un Ukrainas.

4. starptautiskā vokālistu konkursa vadmotīvs šogad izvēlēts dārgakmens, vēršot uzmanību uz to, ka ikviens dalībnieks, kurš kāps uz skatuves - gan pirmajā, gan trešajā kārtā un, protams, arī svinīgajā noslēguma koncertā Latvijas Nacionālajā operā, jau ir apbrīnas vērts tīrradnis, stāsta konkursa organizatori.

"Ar savu balsi kā lielāko un trauslāko lolojumu viņš strādājis un turpina strādāt daudzu gadu garumā, neskaitāmās mēģinājumu stundās to veidojot kā sava mūža svarīgāko mākslas darbu, izzinot tās robežas, iespējas, spēka un trauslās puses, mācoties to pārvaldīt un eksponēt. Konkursa dalībnieki ir savas balss meistari un viņu uzdevums ir katrā konkursa kārtā žūrijas komisijai parādīt tieši savu spēju atšķirties," stāsta konkursa pārstāvji.

Starptautiskās žūrijas komisijas priekšsēdētāja un galvenā vokālo dārgakmeņu kolekcijas veidotāja šogad ir izcilā latviešu operdziedātāja Maija Kovaļevska.

4. starptautiskā Jāzepa Vītola vokālistu konkursa mērķis ir turpināt un uzturēt Latvijas operdziedāšanai svarīgu profesionālu notikumu, kas ļauj izvērtēt sevi starptautiskā mērogā, salīdzināt pieredzi, motivēt jaunos dziedātājus, dibināt kontaktus un vēlreiz apliecināt Latviju kā valsti ar augsti attīstītām dziedāšanas tradīcijām, stāsta konkursa pārstāvji.

Vienlaikus ar šo konkursu Rīgā notiks arī Eiropas vokālo pedagogu asociācijas kongress "Eurovox 2015", pulcējot vokālos pedagogus no visas Eiropas. Konkursu rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu, kurā notiks konkursa fināls.

Biļetes uz konkursa atklāšanas koncertu 14. jūnijā pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un JVLMA pirms koncerta sākuma.

Biļetes uz konkursa finālu Latvijas Nacionālajā operā 19. jūnijā nopērkamas operas un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!