Foto: Jānis Romanovskis

Liepājas Simfoniskā orķestra 136. koncertsezonas atklāšanā 16. septembrī koncertzālē "Lielais dzintars" savu debijas albumu prezentēs Osokinu pianistu dinastijas jaunākais pārstāvis – Georgijs Osokins.

Pēc diplomanda titula iegūšanas prestižajā Šopēna konkursā Varšavā (2015) 21 gadu jaunais pianists Georgijs Osokins saņēma neskaitāmus koncertēšanas uzaicinājumus un pēcāk intervijās medijiem atzina, ka Polijā juties bezmaz kā rokzvaigzne. Georgija Osokina interpretācijas ir neordināri spilgtas, viņš sajūsmina sava darba cienītājus un izaicina skeptiskāk noskaņotos klausītājus.

"Viņam piemīt rets Šopēna mūzikas interpreta talants," saka slavenais pianists un pedagogs Sergejs Babajans. Savukārt leģendārais krievu pianists Dmitrijs Baškirovs komentē: "Šis jaunais mūziķis ir ārkārtīgi talantīgs. Georgijs Osokins, dzimis Latvijas pianistu ģimenē, pasaules uzmanību piesaistīja, 19 gadu vecumā piedaloties 2015. gada Šopēna konkursā, kur viņa uzstāšanās vai nu novērtēja kā visaugstākā līmeņa sniegumu, vai arī tās izraisīja asas diskusijas. Viņa klavierspēle ir reti oriģināla, bāzēta dziļā muzikālajā intuīcijā, spēcīgā retorikas izjūtā un nevainojamā tehnikā. Georgija debijas albums ir veltīts Šopēna vēlīnajiem darbiem, kas viņa rokās kļūst par halucinējoša skaistuma un vīzijas mūziku."

Nupat Lielbritānijā klajā laistajā mūzikas ierakstā ir iekļauti Friderika Šopēna vēlīno darbu ieskaņojumi (opusi nr.57 – 61). Jaunais mūzikas albums ierakstīts Nīderlandē, bet jūnijā Lielbritānijā to izdeva britu skaņu ierakstu nams "Piano Classics".

Jaunais pianists mācījies pie sava tēva Sergeja Osokina Rīgā, papildinājis prasmes pie Mihaila Voskresenska, Dmitrija Baškirova, Georga Frīdriha Šenka un patlaban ir Sergeja Babajana klases students Ņujorkas Džuljarda skolā. Līdztekus studijām Georgijs aktīvi koncertē, viņš ir uzstājies daudzviet Eiropā, Krievijā, Japānā un ASV, savukārt maijā Georgijs pēc Vankūveras Šopēna biedrības aicinājuma ar lieliem panākumiem koncertēja Vankūveras Playhouse, aizstājot pasaulslaveno Šopēna interpretu Nelsonu Freiri. Šī gada martā talantīgais pianists kļuva par Latvijas Lielās mūzikas balvas 2015 laureātu kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Septembra sākumā Georgijs Osokins uzstāsies "Kremerata Baltica" festivālā Jūrmalā, bet Liepājas Simfoniskā orķestra jaunās sezonas atklāšanas koncertā pianists atskaņos Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu, ar kuru nupat augusta beigās ar lieliem panākumiem debitēja slavenajā Berlīnes Konzerthaus zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!