Foto: Jacob Crawfurd

Šogad ziemas saulgriežu laikā grupa "Iļģi" izdod savu jauno albumu "Tur kur mīti", kas ir grupas piecpadsmitais ieraksts – ilgi lolots, vienā elpas vilcienā iespēlēts un iedziedāts, pašu spēkiem ierakstīts un izdots, vēsta grupas pārstāvji.

"Nosaukumu un līdz ar to albuma vēstījumu var skaidrot vismaz trejādi," stāsta grupas dalībniece Ilga Reizniece. "Lai kā mēs gribētu dzīvot mītiskajā pasaulē, mēs mītam, tas ir, dzīvojam šeit un tagad. Bet, protams, pēdas, kas reiz mītas, jūtamas mūsos. Izņemot ārā kaut vienu posmu garajā ķēdē, ko veido mani vai tavi senči, manis vai tevis nebūtu. Diemžēl, līdz pašam sākumam mēs aizkļūt nevaram, un arī senākajās dziesmās, ko dziedam, nozīmes mainījušās, vārdi mīti. Un komats virsrakstā izlaists apzināti.
 Lai arī mūzikā var atrast dažas tradicionālo tautasdziesmu tēmas, kopumā tā ir "Iļģu" oriģinālmūzika. Un kopējo stilu diez vai vēl var saukt par postfolkloru. 35 gadus atrodoties tiešā folkloras tuvumā, sajūtu līmenī slīdam no šī stila ārā."

Jaunā albuma ierakstā piedalījušies arī "Iļģu" draugi – Laima Jansone un Uģis Prauliņš. Sadarbībā ar viņiem tapušas kompozīcijas "Laima", kur solo daļā dzirdama Laimas spēlētā kokle, un "Pele", kurā skan Uģa smilšaini siltais balss tembrs.

Albuma ideja meklējama gadskārtu un cilvēka mūža ritā, kur mītiskais savijas ar mūsdienu reālo pasauli. To veido deviņas kompozīcijas, kurām mūzikas autors ir "Iļģi", dažās no tām ieskanas arī tautas mūzikas motīvi. Dziesmu tapšanas procesu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Dizainā, līdzīgi kā daļai jau izdoto "Iļģu" albumu, izmantoti latviešu mākslinieku oriģināldarbi. "Tur kur mīti" noformējumu veido mākslinieces Dainas Dagnijas gleznas.

Dziesmas no jaunā albuma būs dzirdamas jau par tradīciju kļuvušajā "Iļģu" Ziemas saulgriežu nakts koncertā, kas notiks trešdien, 21. decembrī pulksten 21.00 Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā Kaļķu ielā 1. Kā īpašais viesis ziemas koncertos vienmēr piedalās "Iļģu" kādreizējā dalībniece Zane Šmite, bez kuras unikālās balss šī programma nav iedomājama. 
Biļetes "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā.

Grupa "Iļģi" ir Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji un līderi, starptautiski atzītākā world music grupa, kura savu dzimšanas dienu svin 21. aprīlī. Kopš dibināšanas 1981. gadā klajā laisti 15 albumi un viena labāko dziesmu izlase, kā arī "Iļģu" mūziķi dažādos sastāvos piedalījušies izdevniecības "Upe" ierakstu sērijas "Latviešu tautas mūzikas kolekcija" tapšanā un daudzu bērniem domāto folkloras albumu tapšanā, tāpat arī citos sadarbības projektos. Sešas reizes "Iļģi" saņēmuši balvu par Latvijas Mūzikas ierakstu gada labāko mūsdienu tautas mūzikas albumu un vienu reizi Lielo mūzikas balvu.

Šobrīd "Iļģi" ir Ilga Reizniece (balss, vijole), Māris Muktupāvels (balss, kokle, akordeons), Gatis Gaujenieks (balss, basģitāra, ģīga), Egons Kronbergs (akustiskā un elektriskā ģitāra), Mārtiņš Linde (bungas, perkusijas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!