Foto: Publicitātes foto

Leģendārā pianiste Marta Argeriha, vijolnieks Gidons Krēmers, operdīva Inga Kalna, diriģenti Andris Poga un Ainārs Rubiķis, orķestris Kremerata Baltica ir pasaules vārdi, ar kuriem Vidzemes koncertzāle "Cēsis" prezentēs savu pirmo koncertsezonu, informē tās pārstāvji.

Sestdien, 20. septembrī plkst. 19 Vidzemes koncertzāle "Cēsis" ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un operas solistes Ingas Kalnas koncertu atklās pirmo koncertsezonu. Sezonas atklāšanas koncerta programmā skanēs Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums "Varavīksne" un divi šī gada jubilāra, komponista  Riharda Štrausa darbi  -  "Četras pēdējās dziesmas"  un Alpu simfonija.

Par gaidāmo koncertsezonu stāsta Inese Zagorska, Vidzemes koncertzāles "Cēsis" programmu direktore: "Līdz ar koncertzāles atklāšanu, esam pavadījuši ļoti intensīvu, kultūras notikumiem bagātu vasaru, apzinot ēkas plašās iespējas, zāles akustiku un radošās komandas saliedētību, nodrošinot skatītājiem patīkamu atpūtu jaunajā koncertzālē.

Pirmajā koncertsezonā piedāvāsim klausītājiem izmeklētu un daudzveidīgu māksliniecisko programmu, demonstrējot mākslas dažādos virzienus un  žanrus simfoniskās, kamermūzikas un populārās mūzikas koncertos, dejas un dramatiskā teātra izrādēs, kino un vizuālās mākslas izstādēs.

Sezonas sākuma "akords" būs spēcīgs - trīs simfoniskās mūzikas koncerti septembrī un oktobrī ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Liepājas un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas simfonisko orķestru dalību, diriģentu Andra Pogas, Atvara Lakstīgalas un Aināra Rubiķa vadībā.

12.oktobra svētdiena būs īpaša - Vidzemes koncertzāle ierakstīs savā radošajā biogrāfijā leģendārās Argentīnā dzimušās šveicietes, pianistes Martas Argerihas un Rīgā dzimušās pasaules zvaigznes Gidona Krēmera vārdu. Abi slavenie solisti ar orķestri Kremerata Baltica muzicēs gan katrs atsevišķi, gan duetā. Koncerts būs vēl nebijis notikums Latvijas mūzikas dzīvē un šo neparasto Vīnes klasikas programmu ar nepacietību gaida arī Minhenes, Barselonas, Turīnas un Milānas koncertzāles.

Sezonas programmā skanēs vairākas koncertu sērijas. "Klaviermūzikas meistari" koncertos dzirdēsim latviešu pianistus Reini Zariņu un Vestardu Šimkus. Vienā no šī cikla koncertiem dzirdēsim sekojošus pianistus - Artu Arnicāni un Sergeju Osokinu (Latvija), Slavomiru Vilku (Polija) un Antuānu Buvī (Francija).

Sekosim jauno Latvijas mūziķu gaitām, dodot iespēju uzstāties uz vienas no Latvijas lielākajām koncertu skatuvēm. Jaunās pianistes Aurēlijas Šimkus solo koncerts būs viens no koncertu sērijas "Latvijas cerība" koncertiem. Mūziķis, komponists Andris Sējāns gatavo īpašu programmu bērniem "Mūzikas ābece no A-Ž", kurā sezonas piecos koncertos piedalīsies Vidzemes kamerorķestris un aicinātie viesi, to vidū, Liene Circene, dziedātāji Renārs Kaupers un Ingus Ulmanis.

Jau rudenī piedāvājam sekot līdz teātra izrādēm - Dailes teātra iestudējumam "Apglabājiet mani zem grīdas" un Nacionālā teātra izrādei "Meitenes". Nacionālais, Dailes un Liepājas teātri jaunajā sezonā būs koncertzāles "Cēsis" sadarbības partneri, savukārt kino programmas veidošanā Eiropas filmu programmu ienesīs kopējs projekts ar "Splendid Palace" Rīgā.                                                                                                                          

Līdz ar sezonas sākumu, katru nedēļas nogali norisināsies dažādu žanru pasākumi. Koncertos dzirdēsim Sinfonietta Rīga un "Russian Virtuosi of Europe" orķestri (Londona), Latvijas Radio kori un kori "Kamēr...", izcilus latviešu un ārvalstu izpildītājmāksliniekus.

Producenti un mūzikas aģentūras piedāvās populārās mūzikas koncertus, kuros muzicēs - vijolnieks Raimonds Ozols, komponists Uldis Marhilēvičs, dziedātājs un komponists Goran Gora, grupas Jumprava, Astro'n'out un Menuets, Ultravox līderis Midžs Jūrs (Midge Ure), u.c.

"Noslēdzot ziemas - pavasara sezonu, jūnijā sāks skanēt "Mūzikas vasara Cēsīs" ar klasiskās mūzikas koncertiem - "Kremerata Baltica" festivāla viesošanos Vidzemes koncertzālē un jaunu mūzikas notikumu - starptautisku čellu festivālu, kura mākslinieciskais direktors būs Jānis Laurs (čellu festivāla Adelaidē, Austrijā dibinātājs). Festivālā savu dalību jau apstiprinājuši divi starptautiski atzītie čellisti Kristīne Blaumane un vācu čellists Nikolass Alštets.

Vasara turpināsies ar devīto laikmetīgās mākslas festivālu "Cēsis 2015"," atklāj koncertzāles programmu direktore Inese Zagorska, uzsverot, "koncertzāles ne tik tālais mērķis ir iekļūt Eiropas atzītāko koncertzāļu topā, piedāvājot auditorijai augsti profesionālus koncertus, Eiropas un pasaules mākslinieku vārdus, tā  piesaistot mākslas cienītājus no Latvijas un Eiropas valstīm."

Tuvāko pasākumu programma:

  

Septembris

20.09. - Sezonas atklāšanas koncerts

              /LNSO, diriģents Andris Poga un soliste Inga Kalna

21.09. - Dziesminieka Goran Gora koncerts "Mosties"

25.09. - Muzikāla kamerizrāde bērniem "Pēterītis un vilks"

25.09. - Bēthovens un Liepājas koncerts/ LSO,diriģents Atvars Lakstīgala un

             soliste Ilze Zariņa

27.09. - Koncertuzvedums "Rakstītāja"/Latvijas Radio koris

Oktobris

02.10. - Laikmetīgās dejas izrāde "Ārā"

03.10. - Dejas izrāžu programma "Laikmetīga, vēl laikmetīgāka"

04.10. - Pasaules latviešu kamermūzikas koncerts

04.10. - Pasaules latviešu simfoniskās mūzikas koncerts/JVLMA simfoniskais

             orķestris,diriģents Ainārs Rubiķis, soliste Laura Zariņa

10.10. - VII starptautiskā jauno ērģelnieku festivāla koncerts

11.10. - "Jumpravas" 30 gadu jubilejas koncerts

12.10.-  Marta Argeriha. Gidons Krēmers. "Kremerata Baltica"

16.10. - Raimonda Ozola (vijole) 50 gadu jubilejas koncerts

17.10. - "Klaviermūzikas meistari" / Vestards Šimkus

19.10. - "Mūzikas ābece no A līdz Ž"

19.10. - Berlīnes kamerkora "RIAS" koncerts

24.10. - Grupas "Credo" 40 gadu jubilejas koncerts

29.10. - "Apglabājiet mani zem grīdas" / Dailes teātris

31.10. - "Klaviermūzikas meistari" / Arta Arnicāne, Sergejs Osokins (Latvija),

             Slavomirs Vilks (Polija), Antuāns Buvī (Francija)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!