Vienā no Eiropas slavenākajiem opernamiem – Milānas La Scala – 7. decembrī pirmizrādi piedzīvos latviešu režisora Alvja Hermaņa operas "Madama Butterfly" iestudējums. Ar šo pirmizrādi tiks atklāta "La Scala" jaunā sezona. Īsi pirms nozīmīgā notikuma piedāvājam nelielu ieskatu izrādē fotogrāfijās.

Jau ziņots, ka arī Latvijas skatītājiem būs iespēja tiešraidē vērot iestudējuma pirmizrādi, kas tiks rādīta uz kinoteātra "Splendid Palace" lielā ekrāna 7. decembrī plkst. 19.00.

"7. decembris itāļiem ir gandrīz kā 18. novembris latviešiem, vai vismaz Dziesmu svētki. Šajā dienā viņi ar īpašu lepnumu dzied savu himnu, jo operas dzimtenes slavenākajā teātrī "La Scala" sākas jaunā sezona," notikuma nozīmību skaidro Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunta Vaivode.

"Šoreiz ar dievinātā verista Džakomo Pučīni operas "Madama Butterflay" pirmizrādi, kurai īpašu intrigu piešķir ne tikai latviešu klātbūtne radošajā grupā, bet arī operas pirmās, divcēlienu versijas rekonstrukcija. Cik var nojaust no dažām izrādes fotogrāfijām un Hermaņa pēdējā laika atklāsmēm, tad iestudējums varētu būt gana klasisks, tāpēc jo lielāka iespēja baudīt jutīgās melodijas, kolorīto orķestri un dzīvot līdzi vienai no muzikāli skaistākajām, bet cilvēciski nežēlīgākajām operas drāmām. Es neizslēdzu, ka daudzi latvieši uz Čo-čo-sanu tagad skatīsies caur Melānijas prizmu," komentē Vaivode.

Opera "Madama Butterfly" pirmo reizi dienasgaismu ieraudzīja 1904. gada februārī tieši "La Scala" opernamā. Par operu tika dedzīgi diskutēts – tā kļuva par upuri komponista ienaidnieku uzbrukumos, vienlaicīgi kļūstot arī par lielu pārsteigumu auditorijai. Opera tolaik tika uzskatīta par kliedzoši inovatīvu, atsaucoties uz tā laika modernākajām Eiropas muzikālā teātra tendencēm. Vēlāk pārrakstīta tā piedzīvoja atkārtotu pirmizrādi Brešas Lielajā teātrī, gūstot milzu panākumus, kuri to pavadīja uz visiem laikiem, visā pasaulē.

Biļetes uz pirmizrādes tiešraidi nopērkamas "Splendid Palace" kasē un mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!