Foto: Privātais arhīvs

Aptuveni desmit gadus pastāvošā Ņujorkas grupa ar nosaukumu "Latvian Radio" oktobrī nāca klajā ar savu jaunāko albumu "For Love & Spite". Paši sevi viņi dēvē par tekstuāli piesātinātu un muzikāli inteliģentu indie power-pop apvienību.

Paskaidrojot, ka latvieši ir maza nācija, kurai šī mūzika patiks kaut vai grupas nosaukuma dēļ, uzaicinu grupas līderi, vokālistu, ģitāristu un dziesmu autoru Patriku Vestū (Patric Westoo) sniegt nelielu interviju, un viņš ļoti labprāt tai piekrīt. Izrādās, ka grupas saistība ar Latviju nebeidzas tikai ar tās nosaukumu.

Jāsāk ar pašu intriģējošāko - kā jūsu grupa tika pie tik neparasta nosaukuma?

Ideja radās no vecas grupas "Wall of Voodoo" dziesmas "Mexican Radio" nosaukuma, bet mēs gribējām nomainīt to pret citu valsti, lai panāktu līdzīgu efektu. Tāpēc arī es izvēlējos Latviju, jo mana māte ir dzimusi Latvijā.

Tiešām? Kur un kad tas bija?

Jā, viņa ir dzimusi Latvijā, bet četru gadu vecumā pameta valsti. Viņas vecāki ar abām meitām no Latvijas emigrēja 1943. gadā Otrā pasaules kara laikā un pārcēlās uz Zviedriju, kur arī es esmu uzaudzis. Viņas vārds ir Aina un uzvārds pirms laulībām - Grivāns. Viņas vecāki un ģimene bija zvejnieki un zemnieki no Dundagas.

Vai pats arī esi bijis savas mātes dzimtenē? Varbūt zini kādu latviešu dziesmu vai vismaz šūpuļdziesmu?

Neesmu bijis Latvijā un nezinu nevienu latviešu grupu vai dziesmu. Latviešu valodu gan ir gadījies dzirdēt, kad mana mamma un tante sarunājās ar maniem vecvecākiem. Protams, labprāt kādreiz uz šejieni atbrauktu.

Jūs grupā esat profesionāli mūziķi vai strādājat arī kādu cirtu darbu?

Lielākā daļa mūsu grupas dalībnieku nav pilna laika mūziķi, un mums ir arī cits darbs. Tomēr vairumā gadījumu tas tāpat ir saistīts ar mūzikas industriju (studijas ieraksti, profesionālā tehnika u.tml.).

Kas tev pašam ir bijuši lielākie iedvesmotāji mūzikā?

Manu mūziku vienmēr iedvesmojuši un ietekmējuši ļoti daudzi mūziķi - The Clash, The Smiths, The Kinks, Pavement, Jesus and the Mary Chain, REM, Hüsker Dü, Ebba Grön, Džonijs Kešs, Džons Prains, Pixies, Billijs Brags, Kērtiss Meifīlds, Taunss van Zands, The Four Tops un daudzi citi.

Taču tie, kuri mani pašu iedvesmojuši sākt sacerēt pašam savas dziesmas, ir Bobs Dilans, Elviss Kostello un grupa "The Replacements".

Kurš, pēc tavām domām, ir visu laiku izcilākais rokmūziķis?

Droši vien, ka Bobs Dilans. Ne tādā nozīmē kā kokaīna šņaukšana no meiteņu dibeniem vai viesnīcas numuru izdemolēšana. Es vairāk domāju par to, ka viņš savas karjeras laikā visu darījis pēc saviem likumiem, paužot tādu kā pankroka attieksmi, bet vienlaikus pamanoties būt ārkārtīgi veiksmīgs. Viņa padarīto darbu daudzums ir neizmērāms. Tā kā par savu visu laiku mīļāko albumu es sauktu "Highway 61 Revisited".

Vai tu neuzskati, ka roks ir miris?

Neesmu pārliecināts, ka ietu tik tālu, lai apgalvotu, ka roks ir miris, bet laikam jau jāatzīst, ka tas "lēnām mirst". Es patiešām ceru, ka vinila ierakstu (veco un jauno) atdzimšana grupas un fanus atgriezīs pie pilnvērtīgu albumu radīšanas ar koncepciju, attieksmi, misiju un identitāti, nevis liekot uzsvaru uz vienu atsevišķu dziesmu.

Viena no manām iecienītākajām lietām ir mūzikas veikalos iegādāties vecas plates, jo tikai šādi ar īstiem skaļruņiem uz laba atskaņotāja var pilnībā izbaudīt mūziku, nevis telefonā vai datorā klausoties sūdīgu un pašķidru skanējumu.

Kādi ir bijuši lielākie koncerti, kuros jūsu grupa ir spēlējusi?

Mūsu grupa nespēlē lielās arēnās, bet esam uzstājušies visai iespaidīgu pūļu priekšā vairākās koledžās pilsētās un stilīgās vietās ar ievērojamu vēsturi, piemēram, "CBGB", "Arlene's Grocery" un "The Bitter End". Tāpat esam piedalījušies starptautiskos popmūzikas festivālos.

Kādi ir grupas "Latvian Radio" nākotnes mērķi?

Mans mērķis ir kopā ar grupu turpināt ierakstīt muzikāli un tekstuāli augstvērtīgus albumus, ko mums ļoti patīk darīt, un cerēt, ka ar koledžas radio, preses un labu atsauksmju starpniecību tie sasniegs pēc iespējas vairāk līdzīgi domājošu cilvēku. Līdzīgi, kā astoņdesmitajos gados tas izdevās grupai "REM".

Kādā veidā vispār mūsdienu grupas var kļūt par tādām superzvaigznēm kā "Mumford & Sons" vai "Arctic Monkeys"?

Man šķiet, ka mūsdienās vispār ir daudz grūtāk kļūt par slavenām grupām ar savu uzticamu fanu pulku, un tas saistīts ar pārmaiņām mūzikas industrijā, kas vairāk fokusējas uz atsevišķām dziesmām "iTunes" vai "YouTube" servisos, nevis koncentrējoties uz pilniem albumiem.

Kamēr fani albumus neizbaudīs pilnībā (es domāju - albumus kā vienu veselumu ar konkrētu dziesmu secību un vizuālo noformējumu), ir maza iespēja, ka kāda grupa viņus varētu ieinteresēt uz ilgāku laiku.

Dažas no mūsdienu grupām, kam ir šāds piegājiens viena "YouTube" hita vietā, varbūt ir "Arcade Fire", "Bright Eyes" un "Radiohead". Tām ir vecās skolas attieksme un līdz ar to lielāka iespēja ilgāku laiku palikt nozīmīgām.

Pārāk daudz "jauno stilīgo grupu" uzrodas un pazūd nebūtībā tikai tāpēc, ka viņu vienīgā identitāte ir iederēšanās kāda konkrēta gada muzikālajā modē.

Un vēl pēdējais jautājums: tu esi precējies vai priekšroku dod grūpijām?

Nu gan sasmīdināji! Es jau veselu mūžību esmu laimīgi precējies.

Latvian Radio – Out of Your Mind

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Out-of-Your-Mind.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Latvian Radio – Inwood Park

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Inwood-Park.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Latvian Radio – Growing Pains

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Growing-Pains.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Latvian Radio – For Love & Spite

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!