Foto: Publicitātes attēls
Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas "Skani" sērijā "Latviešu komponisti" iznāks jauns kamermūzikas albums "Citādas krāsas", kurā latviešu skaņražu opusus ieskaņojusi flautiste Ilona Meija un pianiste Dzitra Erliha, portālu "Delfi" informē izdevēji.

Albumā "Citādas krāsas" ieskaņota latviešu komponistu kamermūzika flautai un klavierēm – gan 20. gadsimta pirmajā pusē tapušās Lūcijas Garūtas un Jāņa Mediņa kompozīcijas, gan mūsu laikabiedru Pētera Vaska, Pētera Plakida, Imanta Zemzara, Anitras Tumševicas un Santas Bušs radītie opusi. Gandrīz visi skaņdarbi ieskaņojumu CD formātā piedzīvo pirmoreiz, līdz ar to nozīmīgi bagātinot latviešu mūzikas skaņu ierakstu klāstu un padarot to pieejamu plašākai publikai.

"Mēs ļoti iestrēgstam savā instrumentā, bet mūzika taču ir viena. Domāju, ka es tiešām nepārdzīvotu, ja spēlētu citu instrumentu," teic Ilona Meija, viena no Latvijas izcilākajām flautistēm, valsts godpilnākā apbalvojuma – Lielās Mūzikas balvas – ieguvēja 2015. gadā kategorijā "Par darbu ansamblī". Un piebilst: "Visu mūžu cīnos, lai nebūtu tik daudz manis skaņā. Negribas pat saukt sevi par flautisti, bet par mūziķi, kuru interesē skaņdarba attīstīšana. Kā atrisināt muzikālo mīklu? Kā panākt, lai tas iznāk vienā elpas vilcienā? Ļoti daudz arī domāju un prātoju, kā panākt citādas krāsas…".

Flautiste Ilona Meija (1971) ir "Sinfonietta Rīga" flautu grupas koncertmeistare un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente. Bieži muzicē dažādos kameransambļos ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2015 kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī". Kopš 2014. gada augusta Meija ir Latvijas Flautistu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

Pianiste Dzintra Erliha aktīvi propagandē latviešu mūziku gan Latvijā, gan pasaulē. Pianiste aktīvi darbojas arī muzikoloģijas nozarē. Izdoti vairāki pianistes pētījumi, tostarp "Lūcijas Garūtas klaviermūzika", "Hermanis Brauns laikabiedru liecībās un skaņuierakstos".

Abas mūziķes sniegušas koncertus gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. 2010. gada novembrī duets koncertēja Parīzē, "Grand salon, Hotel Invalides". Duets sadarbojies arī Lūcijas Garūtas kamermūzikas un Tālivalža Ķeniņa CD ieskaņošanā.

Jaunais Ilonas Meijas un Dzintras Erlihas albums tapis sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju "Skani". Jau marta vidū albums "Citādas krāsas" būs pieejams "Naxos Digital Library", kas pieejama gan 150 000 individuālo abonentu, gan arī 1500 universitāšu un nacionālo bibliotēku tīklos, kā arī visās nozīmīgākajās straumēšanas vietnēs (Spotify, Google Play, Deezer, Itunes un daudzas citas).

Albuma prezentācija notiks 21. februārī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē. Pasākums noritēs sadarbībā ar Francijas Kultūras centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!