Kultūras menedžmenta centrs "Lauska" ir laidis klajā latviešu tautas muzikanta, ermoņiku spēlmaņa Alberta Medņa kompaktdisku, portālam "Delfi" pavēstīja izdevēji.

"Alberts Mednis droši vien ir pēdējais tautas muzikants Latvijā, kurš ne vien ir apguvis šo instrumentu līdz pilnībai, bet kurš arī joprojām aktīvi muzicē. Vairākos simtos ir skaitāmas Alberta nospēlēto kāzu skaits, taču šis skaits arvien vēl papildinās," atzīst šī ieraksta iniciators un tautas teicēju materiālu vācējs Ilmārs Mežs.

Ierakstītas ir gan senākas melodijas, kas bija populāras pirms kara un vēl agrāk, gan arī tādas, kuras vēl aizvien var dzirdēt latviešu tradicionālajās kāzās un citās svinībās.

Šajā ierakstā Alberta ermoņikas ar cītaru un bubinu pavada viņa mazmeitas Liene un Ance. Kompaktdiska bukletā ir neliels apskats par trīsrindu ermoņiku spēlēšanas tradīcijām Latvijā latviešu, angļu un krievu valodās, Alberta Medņa dzīves gājums, kā arī Alberta komentāri par ierakstītajām melodijām.

Alberts Mednis ir dzimis 1936.gadā Latgalē - Baltinavas pagasta Blauzgovā (tagad Balvu rajons), ģimenē, kurā gan tēvs, gan māte ir spēlējuši dažādus tautas instrumentus, arī pats jau agri sācis spēlēt pašmācības ceļā apgūtās ermoņikas. Apprecējies 1958.gadā, kopā ar sievu devies darba meklējumos uz Kurzemi, bet nu jau 44. gadu Medņi dzīvo Jelgavas rajona Līvbērzes pagastā. Alberts izveidoja pats savu kapelu, kurā bez ermoņikām bija arī cītara, vijole un bungas. Reizumis Alberts arī kuplina Līvbērzes folkloras kopas uzstāšanās, tā viņš arī šovasar piedalījās Dziesmu un deju svētku Folkloras dienā Brīvdabas muzejā, kā arī devās uz folkloras festivālu Baltica 2008 Lietuvā.

Kompaktdiska ieskandināšana notiks festivāla "Baltijas danču naktis" ietvaros 4.oktobrī plkst. 19.00 Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā zālē. Spēlēs Alberts Mednis, kā arī vairāki citi tautas muzikanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!