Foto: Publicitātes foto

Mūzikas Video Kanāls un Jura Podnieka Studija laidusi klajā leģendārās trimdas latviešu grupas ”Čikāgas piecīši” DVD.

Tajā iekļauta Igora Lingas veidotā dokumentālā filma ”Čikāgas piecīši. Par mani, draudziņ, nebēdā!”, kā arī grupas 50 gadu jubilejas koncerts, kas notika Latvijas Nacionālajā teātrī 2011. gada 19. augustā.

DVD prezentācija notiks 2012. gada 31.oktobrī plkst. 19.00 krodziņā ”Restorācija” Tērbatas ielā 54.

”Tas ir liels notikums!” teic ”Čikāgas piecīšu” soliste Lorija Vuda stāsta, ”daudziem nebija iespēja pabūt mūsu koncertos un šī ir iespēja sajust to, ko baudīja mūsu draugi, kas bija klāt. Es gribētu atzīmēt, ka Nacionālais teātris ”Čikāgas piecīšiem” kā koncerta vieta ir ļoti īpaša. Mūsu pirmajā Latvijas koncertturnejā tālajā 1989. gadā tur arī bija saviļņojošs koncerts. Tāpēc, atvadoties no Latvijas skatuvēm, šī bija emocionāla atgriešanās.”

”Savukārt par dokumentālo filmu - man tā joprojām šķiet interesanta, kaut gan esmu to skatījusies vairakkārt! Filma sniedz ieskatu ”Čikāgas Ppiecīšu” tuvākā un tālākā pagātnē. Tur ir arī tie ”Piecīši”, kādus es atceros no savas bērnības, kad biju maziņš skatītājs. Tā ir lustīga un dzīvespriecīga filma,” piebilst Vuda.

Dokumentālā filma ”Čikāgas Piecīši. Par mani, draudziņ, nebēdā!” ir stāsts par grupas gaitām 50 gadu garumā. Grupas pirmsākumi meklējami 1961. gadā Čikāgā, kad satikās pieci jauni trimdā dzīvojoši latvieši un izveidoja ansambli. Grupas humorpilnās programmas viņus aizveda uz latviešu centriem visā pasaulē, bet Latvijā "Čikāgas Piecīšu" dziesmas nokļuva ar lenšu magnetofona ierakstiem, kurus cilvēki, ignorējot padomju pilsoņu pasta uzraudzību un Drošības komitejas kontroles, slepus klausījās uzticamu draugu vai radu lokā.

Tikai 1989. gadā ”Čikāgas Piecīši” beidzot ieradās Latvijā, kur leģendārajā Mežaparka koncertā, dziedot dauzu desmitu tūkstošu lielai publikai, viņi saprata, cik populāra un simboliska viņu mūzika ir bijusi Latvijā. Gadiem ejot, grupas sastāvs ir mainījies, bet asprātība, jautrība un mīlestība pret dzīvi ir neizsīkstoša arī šodien, ko apliecina paši filmas varoņi.

DVD iekļautajā grupas 50 gadu jubilejas koncertu turnejas noslēguma koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī ”Piecīši” izpildīja tautā iemīļotās sava repertuāra dziesmas, kā arī līdz šim nedzirdētas kompozīcijas.

Filmas režisors Igors Linga, producenti - Antra Cilinska un Igors Linga, filmas garums 52 minūtes, 2011.gads. Koncerta garums 90 minūtes.

Foto: 'Čikāgas piecīši' Rīgā 2011. gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!