Foto: Publicitātes foto

Par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar "Latvijas Koncertiem" 18. novembrī, kā ik gadu, rīko svētku koncertus Rīgā un visos Latvijas novados. Šogad tie notiks Cēsīs, Kuldīgā, Krāslavā un Aucē.

Rīgas koncerts, kas notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, tiks translēts LTV1 un Latvijas Radio "Klasika" plkst. 17.30. Translācijas laikā notiks tiešraide arī no novadu koncertu norises vietām un Valsts prezidenta uzrunas pārraidīšana.

Latvijas Republikas 96. gadadienai veltītajos svētku koncertos pēc Valsts prezidenta ierosinājuma – izcelt Latvijas jaunos talantus – uzstāsies Ineses Galantes fonda rīkotā konkursa dalībnieki. Jaunos talantus dzirdēsim koncertos Rīgā un Krāslavā.

Valsts svētku koncertā 18. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī paši jaunākie solomākslinieki būs Ineses Galantes fonda konkursa laureāti un protežē: vijolnieks Daniils Bulajevs, sitaminstrumentālists Jānis Bombizo-Fedotovs un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas saksofonu kvartets.

Daniila un Jāņa duetu klausīsimies Georga Pelēča skaistajā kompozīcijā "Ziedošais jasmīns", savukārt jaunie saksofonisti rādīs spēlētprasmi latviešu tautasdziesmas "Tumša nakte, zaļa zāle" aranžējumā, ko veidojuši Raimonds Macats un Kārlis Vanags. Koncertā piedalīsies arī karjeras sākumposmā esošais daudzsološais saksofonists Dāvis Jurka, kura solo dzirdēsim latviešu tautasdziesmā "Skaisti dziedi, lakstīgala".

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" saspēlēsies ar Kārļa Vanaga vadīto Latvijas Radio bigbendu diriģenta Normunda Šnē vadībā. Koncerta programmā iekļauta latviešu kinoklasika – melodijas no filmām "Kārkli pelēkie zied", "Zem apgāztā mēness" un "Pie bagātās kundzes".

Kristīnes Prauliņas balss skanēs Raimonda Paula sendziesmās "Lūgums" un "Baltijas jūra", Intaru Busuli dzirdēsim latviešu klasiskās solodziesmas žanrā. Visu vainagos Raimonda Paula jaunākā kompozīcija – ar Knuta Skujenieka dzeju komponētā dziesma "Es nāku no mazas tautas", kurā pausts lepnums par latvietību.

Kuldīgas kultūras centrā uzstāsies Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. Solisti – Oskars Petrauskis (saksofons) un Raimonds Petrauskis (klavieres). Svētku koncerta programmā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta, Georga Frīdriha Hendeļa, Raimonda Paula, Zigmāra Liepiņa, Jāņa Lūsēna, Alviļa Altmaņa un Valta Pūces skaņdarbi.

Cēsīs, Vidzemes koncertzālē Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā skanēs Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa sengadu oratorija "Dzejnieks un nāra". Pie diriģenta pults – Viesturs Gailis. Dzejnieka un Nāras lomās – Jolanta Strikaite un Daumants Kalniņš.

Krāslavas kultūras namā viesosies vokālā grupa "Framest" ar skaistākajiem džeza mūzikas šedevriem un populārām Raimonda Paula dziesmu melodijām, kā arī talantīgie jaunie latviešu mūziķi.

Auces novada Kultūras centrā Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā klausītājus priecēs ar muzikālu uzvedumu "Ziedonis un Vācietis", kurā skanēs Imanta Ziedoņa dzeja Imanta Kalniņa mūzikā un Ojāra Vācieša dzeja Artura Maskata mūzikā. Pie klavierēm – Dace Kļava un Aldis Liepiņš. Koncertā piedalīsies arī Mareks Auziņš (kontrabass) un Artūrs Noviks (akordeons).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!