Foto: Publicitātes foto. Lukas Čarls

Introvertās mākslas festivālā "Ad Lucem" šogad līdzās jau izziņotajam viduslaiku mūzikas koncertam, programmā skanēs arī armēņu etnodžezs, mūsdienīgas interpretācijas par Baha skaņdarbiem, meditācijas ar Džona Keidža darbiem un daudzi citi neparasti priekšnesumi.

10. jūlijā plkst. 20.00, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē skanēs armēņu etnodžeza grupas "Naghash Ensemble" koncerts, kurā tiks atskaņoti senās Armēnijas priestera un misticisma dzejnieka Mkrtiča Nagaša (Mkrtich Naghash) garīgie teksti komponista un ansambļa vadītāja Džona Hodiana oriģinālmūzikas programmā.

Džons Hodians ir diriģents, pianists un komponists, kura mūzikā apvienojas viņa Armēnijas saknes ar klasiskajām kompozīcijas tehnikām un brīvo improvizāciju. Savukārt Mkrtiča Nagašs pirmkārt un galvenokārt bija priesteris, un viņa dzeja ir viņa sprediķu augļi.

28. jūlijā plkst. 20.00, Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks koncerts "Johans Sebastians Bahs. Vijoles meditācija", kas būs izcilā itāļu vijoles virtuoza un improvizācijas meistara Lukas Čarla veltījums viņa mīļākajam komponistam. Ar savu spēles un improvizācijas meistarību Luka paplašina mūsu uztveri par mūzikas bezgalības ideju un, savā solo programmā mūsdienīgi interpretējot ģeniālās Baha mūzikas darbus, jaunā veidā palīdz atklāt šo ideju klausītājiem. Koncertā skanēs arī paša Lukas Čarla un citu komponistu oriģinālmūzika, kuras tapšanu ietekmējis lielais vācu meistars.
5. augustā plkst. 19.00, Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" uz koncertu "Džons Keidžs. Amerikāņu avangards" aicinās pianists Juris Žvikovs un videomākslinieks Roberts Rubīns. Viņu interpretācijā varēs baudīt amerikāņu brīvdomātāja un konceptuālista Džona Keidža sonātes un interlūdijas, kas aizved maģiskā un brīnumainā bezlaika ceļojumā.

Juris Žvikovs ir viens no nedaudzajiem pianistiem pasaulē, kurš iestudējis visu Keidža neparasti veidoto sonāšu un interlūdiju ciklu – "izvērstu meistardarbu ar klusinātu balsi", kā to nodēvējis kāds mūzikas kritiķis. Kopā ar pianistu šajā unikālajā audiovizuālajā performancē piedalās starptautisku atzinību guvušais režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, kura veidotās projekcijas neuzkrītoši un neatņemami papildinās muzikālo priekšnesumu, veidojot gaismas objektu īpašu atmosfēru.

6. augustā Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks tradicionālās festivāla radošās darbnīcas, lekcijas, meditācijas un dzejas lasījumi, kurus vadīs Dr.phil. Valdis Svirskis, Marija Mežecka, Inga Karpiča u.c. festivāla draugi. Savukārt tās pašas dienas vakarā koncertzālē "Baltais flīģelis" ar jaunu programmu uzstāsies postfolkloras grupa "Daba san". Koncerta programmā jaunās skaņās skanēs gan oriģinālmelodijas, gan tradīcijā balstītas improvizācijas par Latvijas dabu, senlatviešu dievībām, dzīves izjūtu un dzīvesziņu.

Festivāla noslēguma koncerts "Salamana augstā dziesma" izskanēs 7. augustā, Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā vokālās grupas "Ars Antiqua Riga" izpildījumā. Programma iedzīvinās Vecās Derības augstāko virsotni – Salamana augsto dziesmu divu dažādu laikmetu dižgaru – Hildegardes un Palestrīnas – mūzikā. Koncertā piedalīsies Ieva Parša (balss, zvani), Jānis Kurševs (balss), Aigars Reinis (balss), Rūdolfs Bērtiņš (balss), Uģis Meņģelis (balss) un Pēteris Vaickovskis (mākslinieciskais vadītājs, balss).

Jau ziņots, ka festivāla atklāšana būs 13. jūnijā plkst. 20.00 Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā, Rīgā, kur skanēs koncerts "Enģeļu balsis" un aicinās iegremdēties viduslaiku mistiķes un komponistes Hildegardes fon Bingenas vokālajā meistardarbā "Ordo Virtutum".

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz festivāla "Ad Lucem" koncertiem pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!