Foto: Publicitātes foto
Latvijas Komponistu savienība izziņojusi festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2018" programmu, kurā iekļauti deviņi dažādi pasākumi atšķirīgām muzikālām gaumēm, pirmatskaņojumus piedzīvos 14 vēl nedzirdēti jaundarbi, ar spožu uznācienu sevi pieteiks jaunākā komponistu paaudze, bet koncertprogrammas kuplinās 50 atzīti latviešu komponisti.

Kā informēja Latvijas Komponistu savienības pārstāvji, "Latvijas Jaunās mūzikas dienas" ir mūsdienu latviešu mūzikas kultūras kulminējošais notikums, kas šogad norisināsies no 24. februāra līdz 27. martam Rīgā un Ādažos.

Šogad pirmo reizi festivāla vēsturē programmā ir ienākušas populārās mūzikas vēsmas. Tās iekļautas ieskaņas koncertā "Zvaigžņu lietus", kas norisināsies jau 26. februārī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Šoreiz festivāla programmā notiek koncerts, kas veltīts viena žanra un viena komponista portretam – Riharda Dubras ērģeļmūzikai. Savukārt Latviešu klaviermūzikas koncertā, kas notiks 1. martā Rīgas Latviešu biedrības namā, tiks atklātas attiecības starp dažādu paaudžu komponistiem, skolēniem un viņu iedvesmas avotiem – skolotājiem. Koncerts "Dvēseles stīgas" veltīts stīgu kvarteta, flautas, obojas un klaviermūzikas saspēlei. Vēl minamas divas eksperimentu pilnas koncertprogrammas, kas īpaši izceļ mūsdienu latviešu instrumentālo mūziku – "Autors. Skaņa. Perspektīva. Volume I" un "Autors. Skaņa. Perspektīva. Volume II". Un noslēguma koncertā trio "Art-i-Shock" azartiskajā sniegumā skanēs nedzirdētas jaunākās paaudzes komponistu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kompozīcijas studentu skaņdarbi un jau zināmas tembru un iztēles pilnas mūzikas partitūras.

Bagāta ir arī mūziķu plejāde, kas katrā koncertā sniegs jaunu dzīvību komponistu veidotajam nošu rakstam. To vidū ir instrumentālisti, kas pierādījuši sevi kā izcili solisti, profesionāli kamermūzikas pārstāvji, Latvijas labāko ansambļu un orķestru dalībnieki.

Festivāla programmā iekļauti arī divi izglītojoši notikumi. Viens no pasākumiem ir muzikologu sarunas "Latviešu kompozīcijas skolas laikmetu lokos", ko vadīs Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnālists un muzikologs Dāvis Eņģelis. Savukārt otrs pasākums ir kompozīciju konkurss mūzikas skolu audzēkņiem "Skaņuraksti Ādažos", kur jaunākā mūziķu paaudze un topošie profesionāļi tiek iesaistīti arī atskaņotājmākslinieku statusā. Konkurss notiks 23. martā Ādažu Mākslas un mūzikas skolā.

Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2018" notiek jau devīto reizi, un šis ir vienīgais festivāls Latvijā, kas mērķtiecīgi atspoguļo latviešu jauno mūziku visdažādākajos žanros.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Visa festivāla programma atrodama www.muzikasdienas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!