Foto: Publicitātes attēls

Dažādo vasaras festivālu vidū ar savu īpašo noskaņu klausītājus jau 15. gadu uzrunās Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem", kas šogad tiks atklāts 13. jūnijā, portālu "Delfi" informēja festivāla direktore Sandra Zandberga.

Festivāla atklāšanas koncerts notiks Rīgas Sv. Pestītāja anglikāņu baznīcā. 13. jūnija koncertā skanēs viduslaiku mistiķes un komponistes Hildegardes fon Bingenas vokālais meistardarbs "Ordo Virtutum" un mūsdienu autoru, kas iedvesmojušies no šī monumentālā skaņdarba, jaundarbi. Koncertā muzicēs vokālā grupa "Putni", dziedātāja no ASV Kristi Keta (ASV), zviedru taustiņvijoles (nyckelharpa) virtuoze Sonja Sālstoma un koklētāja Anda Eglīte.

Hildegardes fon Bingenas darbs "Ordo Virtutum" ir stāsts par dziedināšanu, tā ir alegoriska liturģiska drāma, kas sarakstīta 1151. gadā, taču tās universālā ideja joprojām ir aktuāla arī mūsdienās. Hildegardes fon Bingenas varone – Anima iemieso mūs visus. Anima ir ietilpīgs tēls, kas ietver daudzas nozīmes: dvēsele, elpa, dzīves spēks, sievišķība un iekšējais es. Hildegardes Anima ir krīzes situācijā un vēršas pie Tikumiem (Virtutes) pēc mierinājuma un spēka. Tikumi ir daži no senākajiem, viduslaikos zināmajiem varoņu tēliem, tie atbild ar žēlastību un nāk talkā, lai palīdzētu Animai rast spēku, uzveikt viņas pašas dēmonus un būt stiprai.

Šajā iestudējumā Hildegardes fon Bingenas oriģināls tiek atskaņots saīsinātā versijā, un tā sižetisko līniju papildina kompozīcijas, kurās mūsdienu autori (D.Langs, M.Janssons, V.Lanna, P.van Nessa, G.Pelēcis uc.) atsaucas uz šīs neparastās sievietes ekstātisko mūziku un universālajām tēmām. Iestudējumā izmantotie instrumenti – latviešu kokle un zviedru taustiņu vijole, kas raksturīgi Baltijas reģionam, tradicionāli tiek saistīti ar dievišķu spēku un cilvēka iekšējo pasauli.

Hildegarde fon Bingena (1098-1179) ir vācu mūķene, baznīcas doktore, rakstniece, diplomāte un pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste sieviete, viena no savdabīgākajām viduslaiku personībām. Eiropā viņa bija pazīstama kā izglītota un izcili apdāvināta persona – mistiķe, valdnieku un pāvestu padomdevēja, daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore. Mūziku Hildegarde uzskatīja par iespēju atgriezties pie patiesā daiļuma, ko radījis Dievs. Viņas kompozīcijas rakstītas unikālā stilā, tajās jaušamas teju vai visu 11. gadsimtā pazīstamo mūzikas žanru iezīmes, viņa ir arī savu dziesmu dzejas autore.

Kā stāsta festivāla rīkotāja Sandra Zandberga, "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz šo un citiem festivāla "Ad Lucem" koncertiem pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!