Foto: Publicitātes foto

13. jūlijā Durbes luterāņu baznīcā savu vienīgo koncertu Baltijā sniegs amerikāņu saksofonists Kolins Stetsons (Colin Stetson), portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Kolins Stetsons ir Enērboras pilsētā Mičiganas štatā ASV dzimis mūziķis, kurš par savām mājām pēdējos gadus dēvē Monreālu Kanādā. Studējis Mičiganas universitātes mūzikas skolā, Stetsons aptuveni desmit gadus pavadījis arī Sanfrancisko ASV Rietumkrastā un Bruklinā valsts austrumos, izkopjot savu neparasto mūziķa talantu gan kā mežradznieks, gan saksofonists.

Šajā laikā, jau kopš tūkstošgades sākuma, Kolina radošā darbība vairāk asociējās ar dalību neskaitāmu pasaules klases, leģendāru mūziķu pavadošajos sastāvos un ierakstu sesijās. Stetsons ir muzicējis kopā gan koncertos, gan ierakstot albumus ar tādiem mūziķiem un kolektīviem kā Toms Veitss (Tom Waits), Lū Rīds un Lorija Andersone (Lou Reed & Laurie Anderson), mūslaiku grandiem "TV On The Radio", "Arcade Fire","Bon Iver" un citiem. Turklāt, ar pēdējiem diviem Stetsona sadarbība turpinās joprojām, jo daļu laika viņš pavada, koncertēdams grupu sastāvos.

Kolinu Setsonu uzskata par vienu no ievērojamākajiem mūslaiku mūziķiem-pūšaminstrumentālistiem, kurš spējis citādi tik akadēmiskos instrumentus ievest pavisam citos plašumos, izpelnoties atzinību gan akadēmiskajā/ avangarda/ džeza sabiedrībā, gan populārās mūzikas cienītāju vidū. Un ne velti – viņa īpaši izkoptā elpas tehnika, spēlējot savu iecienītāko instrumentu – saksofonu, vien ir apbrīnas vērta. Skaņu slāņi, kas citu mūziķu gadījumā tiek klāti, izmantojot dažādas papildierīces, "cilpošanas" tehniku utml., ir vien 10 pirkstu un ieelpas-izelpas nopelns.

2008. gadā nelielā, bet prominentā mūzikas izdevniecība "Aagoo" izdeva K. Stetsona pirmo solo ierakstu – "New History Warfare Vol. 1", kas reizē bija pirmā no mākslinieka iecerētas triloģijas daļām. Turpinājums 2011. gadā Stetsonu ieveda jau plašākos ūdeņos. "New History Warfare Vol. 2: Judges" izdeva Monreālas neatkarīgās mūzikas kulta izdevniecība "Constellation Records", kļūstot par mūziķa jauno mājvietu, bet pats Stetsons uzsāka arvien plašāku koncertdarbību gan kā solo mākslinieks, gan jau pieminētās grupas "Bon Iver" sastāvā. Otrā triloģijas daļa izraisīja plašu un sajūsminātu rezonansi kritiķu vidū, atzinīgus vārdus saņemot gan no džeza pazinēju un cienītāju "flanga", gan neatkarīgās jeb "indie" (no angļu val.) roka un popmūzikas piekritējiem. Albums togad tika nominēts "Polaris" balvai, ko sarunvalodā nereti dēvē par "Kanādas "Grammy"", gada noslēgumā tas ierindojās daudzu cienījamāko un ietekmīgāko mūzikas mediju topos – "Pitchfork", "Tiny Mix Tapes", "SPIN", "The Village Voice" u. c. Stetsona neskaitāmās uzstāšanās gan festivālos (t. sk. arī "SXSW", "All Tomorrow's Parties" un citi), gan starptautiskos džeza mūzikas sarīkojumos ātri vien nostiprināja viņa kā daudzpusīga un vrituoza mūziķa reputāciju plašā internacionālā interesentu lokā.

Stetsona apbrīnojami fiziskā sasaiste ar saviem instrumentiem (visbiežāk tie ir basa un alta saksofoni) ļauj viņam radīt emocionāli bagātas un polifoniskas kompozīcijas, kas pārspēj jebkuras gaidas pēc tā, kā varētu izklausīties pūtējs – solo mākslinieks. Stetsons vienlīdz labi jūtas gan avangarda džeza tradīcijā, kur mūziķi allaž centušies pārkāpt un izplest instrumenta robežas ar cirkulārās elpošanas, dažādu iemušu un citiem paņēmieniem (piemēram, Evans Pārkers, Mats Gustafsons), gan saskarsmē ar trokšņu, "drone" un minimālisma mūziku, kas aptver tādus žanrus kā tumsnējs metāls, postroks un laikmetīgā elektroniskā mūzika (Tims Hekers, Bens Frosts – abi ir miksējuši vai remiksējuši Stetsona ierakstus). Pagājušā gada aprīlī klajā nāca triloģiju noslēdzošais ieraksts "New History Warfare Vol. 3: To See More Light".

"Meistardarbs!" rakstījuši "Exclaim!", "Stetsons ir polifonijas un virselpas meistars," recenzijā izsaucies žurnāls "The Wire". Un tie ir tikai daži no sajūsmas pilnajiem komentāriem par Kolina Stetsona daiļradi. Arī šis albums iekļuva "Polaris" balvas finālistu vidū. Jāmin arī, ka Kolina mūzika tikusi izmantota arī kinematogrāfā – tā dzirdama "Oskaru" ieguvušajā drāmā "12 gadi verdzībā", kā arī izvēlēta par drīzumā televīzijā gaidāmā, Stīvena Soderberga (Steven Soderbergh) režisētā seriāla "The Knick" ar Klaivu Ouvenu (Clive Owen) galvenajā lomā oficiālo muzikālo tēmu.

Kolina Stetsona koncerts Durbes luterāņu baznīcā notiks šī gada mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" (24. un 25. oktobris) gaidās. Biļešu tirdzniecība uz šo koncertu tiks izziņota drīzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!