Foto: Publicitātes foto
12. jūlijā Dzintaru koncertzālē "Baltijas muzikālo sezonu" vasaras programmas ietvaros notiks Rīgā dzimušā čellista Mišas Maiska koncerts, kurā viņš uzstāsies ar programmu "Maestro jubileja", kas veltīta mūziķa 70. dzimšanas dienai. Uz skatuves kopā ar Maiski kāps kamerorķestris "Maskavas virtuozi", bet solistu lomās iejutīsies viņa bērni – Lilija (klavieres) un Saša (vijole) Maiski, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji no "Baltic Musical Seasons".

Miša Maiskis ir vienīgais čellists pasaulē, kurš ir mācījies pie diviem ģeniāliem mūziķiem – Mstislava Rostropoviča un Grigorija Pjatigorska. Turklāt izcilais Rostropovičs nekļūdīgi nosauca Maiski par vienu no talantīgākajiem jaunās paaudzes čellistiem. "Poēzija un neparasta izsmalcinātība viņa spēlē apvienojas ar spēcīgu temperamentu un pirmšķirīgu tehniku," savulaik sacīja Rostropovičs.

Viņa māceklim jau vairākus gadu desmitus aplaudē skatītāji pasaules lielākajās koncertzālēs Vīnē, Maskavā, Ņujorkā, Londonā, Tokijā, Parīzē un citās pilsētās. Savas karjeras laikā Maiskis uzstājies kopā ar tādiem ievērojamiem diriģentiem kā Rikardo Muti, Leonards Bernsteins, Daniels Barenboims, Vladimirs Aškenazi, Zubins Meta un Valērijs Gergijevs. Viņš ir dalījis skatuvi ar tādiem mūziķiem kā Džošua Bells un Maksims Vengerovs, Izaks Pērlmans un Lan Lan, Jevgeņijs Kisins un Jurijs Bašmets.

Vairāk nekā 30 gadu garumā Miša Maiskis ir mūzikas izdevniecības "Deutsche Grammophon" mākslinieks. Šajā laikā viņam izdevies radīt vairāk nekā 35 ierakstus, tostarp arī kopdarbus ar slavenajiem Berlīnes un Vīnes filharmonijas orķestriem, Ņujorkas kamerorķestri "Orpheus", Eiropas kamerorķestri un daudziem citiem.

Foto: Publicitātes foto

Mākslinieka ieraksti saņēmuši kritiķu atzinību visā pasaulē un ieguvuši tādus prestižus apbalvojumus kā Japānas "Record Academy Prize" (piecas reizes), "Echo Deutscher Schallplattenpreis" (trīs reizes), "Grand Prix du Disque" un "Diapason d'Or of the Year", kā arī tie vairākkārt tikuši nominēti "Grammy" balvai.

Miša Maiskis piedzima Rīgā, mācījās Maskavas konservatorijā un 1972. gadā repatriējās uz Izraēlu. Viņa aizbraukšana bija saistīta ar neiedomājamiem sarežģījumiem, proti, 1970. gadā, safabricētas apsūdzības rezultātā, viņš tika notiesāts par spekulāciju. Iespējams, tādēļ savās intervijās viņam patīk uzsvērt, ka viņš ir pasaules cilvēks: "Es spēlēju uz itāļu čella, uz austriešu un vācu stīgām ar franču un vācu lociņiem. Mani seši bērni ir dzimuši četrās dažādās valstīs. Es vadu japāņu auto, nēsāju Šveices pulksteņus, indiešu krelles un visur jūtos kā mājās".

Jubilejas programmā ir iekļauts Volfganga Amadeja Mocarta Divertisments Nr.3 Fa mažorā, Ludviga van Bēthovena Trīskāršais koncerts Do mažorā, kā arī Pētera Čaikovska trīs skaņdarbi no cikla "Gadalaiki", Noktirne čellam ar orķestri un Variācija par tēmu rokoko.

Mišas Maiska un kamerorķestra "Maskavas virtuozi" koncerts būs trešais koncerts šī gada "Baltijas muzikālo sezonu" Jūrmalas pasākumu ciklā. Projekta vasaras sezonu atklāja Holivudas aktieris Džons Malkovičs ar programmu "Ziņojums par aklajiem".

Viens no labākajiem pasaules pianistiem, Deniss Matsujevs, uzstāsies Dzintaru koncertzālē 4. jūlijā. 8. augustā notiks izcilā diriģenta, Londonas Karaliskās Koventgārdena operas muzikālā vadītāja, sera Antonio Papāno un Romas Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestra koncerts, bet 27. augustā ar savu programmu uzstāsies viens no pasaules labākajiem liriskajiem tenoriem, "Kammersänger" titula ieguvējs Huans Djego Floress.

Koncertu biļetes ir pieejamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!