Foto: Operas "Karmena" publicitātes attēls
Latvijas Nacionālajā operā 2. martā pirmizrādi piedzīvos jauns Žorža Bizē operas “Karmena” iestudējums, ko veido franču režisore Marija-Eva Sinjerola. Tuvojoties pirmizrādei, RISEBA Audiovizuālo mediju mākslas bakalaura programmas 3. kursa studenti veidoja video esejas, piedāvājot mūsdienīgu redzējumu par Karmenas tēmu. Tāpat īsi pirms pirmizrādes savu video versiju kopīgi ar hiphopa dejotājiem izveidojusi izrādes režisore, piedāvājot ieskatu mūsdienīgajā klasiskās operas interpretācijā. Piedāvājam noskatīties interesantākos studentu darbus , kā arī režisores veidoto videoklipu.

Franču režisore izrādes darbību pārcēlusi uz mūsdienu lielpilsētas nomali, kur bērni, kas spēlējās pagalmos, provocē policiju, notiek narkotiku tirgoņu savstarpējās izrēķināšanās, kur ielu mākslinieki un dejotāji tiecas izpaust sevi… Izrādes darbība norisinās mazā un varmācīgā pasaulē, kuru raksturo cilvēcisko attiecību neticamā nežēlība un kvēlas alkas pēc brīvības.

"Sieviešu apbrīnota un ienīsta, vīriešu iekārota un nosodīta, Karmena maina apkārtējo pasauli. Naids pret viņu ir dzimis iekārē, kuru šī sieviete izraisa...," savu "Karmenas" interpretāciju skaidro režisore.

Iestudējums ir režisores debija uz LNO skatuves. Izrādes muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Normunds Vaicis, scenogrāfs Fabjēns Tenjē, kostīmu māksliniece Yashi, gaismu mākslinieks Filips Bertomē, horeogrāfs Guntis Spridzāns un video mākslinieks Artis Dzērve, video koncepcijas autore un māksliniece – Marija-Eva Sinjerola.

Savukārt RISEBA studentiem tika dota radošā brīvība veidot savus darbus gan kontekstā ar "Karmenas" tēliem un sižetu, gan radot savus oriģinālstāstus par operā attēloto mīlestību, kaisli, nodevību, dzīvību un nāvi.

Uzsākot darbu, studenti tikās ar LNOB valdes locekli Dainu Markovu un muzikologu Miku Čeži. Viesojoties LNO, studenti tika iepazīstināti ar dažādām "Karmenas" interpretācijām operā un baletā un topošā operas jauniestudējuma koncepciju.

Trīs mēnešus RISEBA pasniedzēja Jāņa Rēdliha un departamenta vadītāja Jāņa Holšteina vadībā topošie televīzijas un kino producenti, televīzijas režisori un operatori strādāja pie video eseju veidošanas. Noslēguma skatē pabeigtie darbi tika vērtēti kā studentu prasmes apliecinoši kursa darbi.

Aicinām noskatīties interesantākās studentu video esejas!

Radošā komanda: režisori – Laima Kacena, Pēteris Valdmanis, operators: Aivis Šulcs, producents: Juta Einmane. Video piedalās grafiti mākslinieks Sandis Mūrnieks. Mūzikas autors – Corne de Wolf (Nīderlande).

Radošā komanda: Svetlana Ļicova, Ņikita Krivickis, Deniss Uvarovs un Daniils Pušpurs.

Radošā komanda: Aneta Gūtmane, Lūcija Rošāne, Kaspars Kambaris un Laura Sproģe.

Radošā komanda: Eduards Mellups, Juris Grīnfelds, Krišs Apšenieks un Sabīne Vucēna.

Radošā komanda: Anastasija Bokareva, Anastasija Pļitina un Olga Mihailova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!