Grupa "Prāta vētra" uz skatuves ir jau gandrīz 30 gadu un joprojām ir viena no populārākajām muzikālajām apvienībām Latvijā, tātad ietekmīga ne tikai kā lipīgu dziesmu radītāja, bet arī personības ar plašām iespējām ietekmēt sabiedrības vērtību sistēmu. Intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu" grupas dalībnieki atzīst , ka savu ietekmi apzinās, tomēr saglabā savu apolitisko pozīciju. "Kā ietekmīgi cilvēki vēlamies vienot, nevis šķelt," sarunā saka grupas bundzinieks Kaspars Roga.

Kā viens no piemēriem, kur mūzikas valodā tiek pausta attieksme pret pasaules politikā notiekošo ir grupas "Depeche Mode" jaunākais albums "Spirit" (2017) un tā pirmais singls "Where's the Revolution"

"Man tas simpātijas neraisīja," "Depeche Mode" soli vērtē Kaspars Roga. "Man vienmēr ir licies komiski, ka pozvaigzne sāk stāstīt, kas ir jādara politikā. Angļiem ir teiciens "I don't buy this". Man simpatizē cilvēki, kuri dara savu darbu. Piemēram, sportists spēlē labi basketbolu. Lielajā politikā, pie kā tad slieties? Pie mūsu stratēģiskajiem partneriem? Ekonomiskie kari Austrumos..., kur tad ir tā taisnība."

Sarunā piedalās arī grupas vokālists Renārs Kaupers, kurš uzsver, ka "Prāta vētra" kā grupa ir apolitiska. "Arī mēs esam mazs pasaules modelis. Esam atšķirīgi." Grupas ietekme ir spēlēt koncertus, uzskata mūziķis.

"Personīgi man, ne kā visai grupai, ir grūti iesaistīties šajās diskusijās," turpina Roga. "Piemēram, mediju telpā valdošais duālisms – vieniem ir cilvēktiesību pārkāpumi, kamēr otriem demokrātijas ieviešana. Es redzu abas puses. Taču tā kā es esmu šajā mediju telpā, tad mums stratēģiskie partneri ir vieni, un mēs par viņiem rakstā tā..., bet, kad to visu aizvāc prom, paliek divas kailas patiesības un abas ir pilnīgi vienādas. Ja mēs sākam iesaistīties šajā retorikā, tam nebūs gala, tam nebūs rezultāta," uzskata bundzinieks.

Uz jautājumu, vai "Prāta vētras" dalībnieki apzinās, ka ir ietekmīgi cilvēki, un ar savu viedokli var iespaidot sabiedrību, Kaspars Roga atbild: "Tad, lai mēs ar savu ietekmi esat tie, kas vieno, nevis šķeļ. Tas ir viss, ko vajag. Metam tos zobenus pie malas [..].

"Lūk, taisni to, es kā ietekmīgs cilvēks mēģinu programmēt "Delfi" auditorijai – esiet vienoti. Draudzējamies!" intervijā Jānim Domburam saka Roga.

"Mūsu valsti mēs esam dažādi. Vakar Dziesmu svētkos Jānis Streičs (režisors – red.) mani iepazīstināja ar Daugavpils Universitātes rektoru. Viņš arī lietoja vārdu – ietekmīgs. Viņš teica – cik forši, ka jūs atbraucāt uz Daugavpili, spēlējāt "Skolskiji Ulitsi" un "Na Zarje". Pēc šī koncerta viņam nav bijis jautājumu par cilvēku vienotību."

Tomēr grupas sabiedrību vienojošās ietekmes sastāvdaļa ir arī tas, cik bieži "Prāta vētra" aizbrauc uz Daugavpili vai Rēzekni. Arī šogad "Skārda bungu" turnejā ir ieplānots viens koncerts Latgalē – Daugavpilī grupa uzstāsies 11. augustā/

"Tagad mēs atkal būsim Daugavpilī. Visticamāk par savu naudu. Latgales koncerts konkrētajai turnejai ir mīnuss – to mēs apzināmies jau sākumā. Taču tā ir mūsu mazā misijas apziņa un pienesums kopējai Latvijai. Tas pats ir ar Krieviju. Mēs aizbraucam un mums prasa – kas, jums tur krievus sit? Mēs atbildam – nu, ko jūs runājiet! Saprotiet, šis veido kaut kādu īstāku realitāti. Šeit mēs izmantojam savu ietekmi labā nozīmē."

Jau ziņots, ka "Prāta vētras" "Skārda bungu tūre" sāksies 21. jūlijā Jelgavā. Tā norisināsies turpināsies Valmierā (28. jūlijā), Ventspilī (3. augustā), Daugavpilī (11. augustā) ar noslēgumu Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē (17. augustā). Savu dalību turnejas koncertos kā īpašie viesi ir apstiprinājuši jaunās latviešu grupas "Sudden Lights" puiši, kurus plašāka publika pamanīja šī gada "Supernovas" konkursā.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties www.ekase.lv, t/c "Spice" informācijas centrā un pilsētu kultūras namu kasēs.

Pilna garuma interviju raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!