Foto: Publicitātes foto
Decembra sākumā tirdzniecībā nonācis mūziķa Kārļa Kazāka albums "Dzirdi balsis", kurā apkopotas septiņas dziesmas septiņās latviešu valodas izloksnēs. Mūziķis visas jaunā albuma dziesmas un to vārdus radījis dzīvojot katrā no paša izvēlētajām Latvijas vietām, ieklausoties vietējo cilvēku sarunās un izzinot attiecīgās izloksnes īpašo skanējumu un izcelsmi, portālu "Delfi" informē mākslinieka pārstāvji.

"Jau pāris gadus mani nelika mierā sapnis par ieskanēšanos mūsu valodas dažādajās skaņās. Un tagad, kad sapnis ir realizējies septiņās dziesmās, septiņos neatkārtojamos piedzīvojumos, es esmu pārsteigts par to, cik daudz šajā procesā esmu ieguvis," stāsta dziesmu autors.

Kārļa Kazāka ideja gada laikā pārauga televīzijas raidījumu ciklā "Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku", kurā tiek stāstīts par kādu no mūziķa paša izvēlētām latviešu valodas izloksnēm, to runātājiem un par valodas pārvēršanos dziesmā. Visus raidījumus noslēdz attiecīgajā izloksnē radītā dziesma, kuras nu ir apkopotas mūzikas albuma formātā.

Albuma informatīvajā bukletā atrodami visu iekļauto dziesmu vārdi, Dāvja Dorša fotogrāfijas un Kārļa Kazāka apraksti par katru no izloksnēm un attiecīgajā Latvijas pusē pieredzēto.

"Es esmu dzimis un audzis latviešu literārās valodas vidē. Un, protams, ka bez vietējo izlokšņu runātāju palīdzības pie šīm dziesmām nebūtu ticis. Es saku paldies visiem, kas palīdzēja, pamācīja un paskaidroja," atklāj mākslinieks.

"Dzirdi balsis" tapšanā iesaistījušies ģitārists Gints Sola, bundzinieks Juris Kroičs, Kaspars Tobis ar akordeonu un Anete Kozlovska. Ieraksta producenti – Gints Sola un Kārlis Kazāks. Albums izdots ar Mārtiņa Knipša atbalstu.

Ierakstā "Dzirdi balsis" atrodamas dziesmas Ziemeļlatgales (Baltinavas), Lejaskurzemes (Rucavas), Vidzemes lībiskajā (Salacgrīvas), malēniešu (Alūksnes), tāmnieku (Talsu), sēļu (Zasas, Dignājas) un Dienvidlatgales (Andrupenes) mēlēs.

"Dzirdi balsis" ir Kārļa Kazāka piektais solo ieraksts, kas seko albumiem "uz manām plaukstām" (2007), "16 stundas" (2011), "Gultnes" (2013), "un Viņa" (2015). Ar autora dziesmām un līdzdalību ir izdoti šupuļdziesmu albumi – Līgas Priedes un Kārļa Kazāka iedziedātais "Mēness ceļu rādīs miega peles vezumam" un ar sabiedrībā pazīstamu tēvu ierakstītais "Tēti dzied šūpuļdziesmas". Kopš 2012. gada Latvijas attālākos nostūrus sasniedz Kārļa Kazāka radītais "Velomūzikas brauciens", kura dalībnieki (Māris Bīmanis, Juris Kroičs, Kaspars Tobis, Karīna Tatarinova, Arturs Krūzkops, Kaspars Zvīgulis un citi) sniedz koncertus apmaiņā pret naktsmājām – piecu gadu laikā ar velosipēdiem nobraucot 3500 kilometrus un sniedzot vairāk nekā 50 koncertus tādās Latvijas vietās kā Ērģeme, Oleri, Sauka, Subate, Malta, Murmastiene, Īdeņa, Rancāni, Rugāji, Korneti, Reņģe, Ukri, Embūte, Rucava, Bārta, Cīrava, Padure, Mazirbe, Pāce, Vandzene, Kazdanga, Pilsrundāle, Skaistkalne, Sunākste, Dviete, Kaldabruņa, Kaplava un daudzās citās. Tieši "Velomūzikas braucienos" piedzīvotais ir kļuvis par galveno iedvesmu "Dzirdi balsis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!