Foto: Publicitātes attēli

Turpmākajās nedēļās līdz pat "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanai 23. novembrī "Delfi Kultūra" rubrikā "Kas tavā maģītī?" viesosies "Spēlmaņu nakts" nominanti.

Šoreiz savus mīļākos ierakstus atklāj aktieris Mārtiņš Meiers, kurš
"Spēlmaņu nakts" balvai nominēts kategorijā "Labākais aktieris" par Artura Skujas lomu izrādē "Klaidoņa lūgšana" Valmieras teātrī.

Tiesa, Mārtiņš šai rubrikai ierakstus atlasīja jau pirms gada, taču aktieris norādīja, ka šajā laikā nozīmīgāko darbu desmitnieks nav daudz mainījies. Tos, ar viņa paša komentāriem, aicinām tikpat rūpīgi un nopietni arī noklausīties.

Dziesmu secībai nav nozīmes.

Radiohead 'Idioteque'

Bez šī nu nekā, pirms pāris gadiem biju uz viņu koncertu, nesen satiku vienu jaunu sievieti, kura bija aizgājusi no tā paša koncerta, žēl. Labu mūziku klausoties dažkārt gribu, lai neviens cits to nedzirdētu, neko neuzzinātu, jo tad jau skaidrs - kā karadienestā viss tiks mērīts, svērts, pāri paliks tik tramīgs meldiņš iekš tā radio - tāds lūk paradokss. Video ir no YouTube pirmsākumiem, ievietošanas datums - Nov 7,2005.

Nicolas Jaar 'Dubliners'

Brīnumbērns. Izdzirdot nosaukumu nāk prātā Džeims Džoiss, bet izdzirdot skaņdarbu grūti noticēt ka autoram ir tikai 21.

Chinawoman 'Drawn to You'

Austrumeiropas sirdij tieši laikā tāds 119. sērijas dzīvojamo māju ieskauts melodiskums, mazliet krievu plašās dvēseles, mazliet godīgas paškritikas. viņas darbi apstiprina -   labi vien, ka Pugačova un Kirkorovs savā laikā ir šo to pastrādājuši, ja tā ir cena, kas jāmaksā lai pasaule iepazītu Chinawoman.

Patti Smith 'Birdland'

Savu prasmi attīstījusi slavenajā klubā CBGB kura dēmoniskā skatuve ir bijis šūpulis arī "Talking Heads", "Blondie" un "Ramones". Bezgala mīlējusi Rembo dzeju, gluži vai identificējusies ar Žannu d'Arku, tāds netīrs un saņurcīts naktstauriņš, bet kad sāk dziedāt tad kā ar āmuru, pāri gadiem, pāri laikam. 

Salem 'King Night'

Bailes un apdraudētība ķermeni sakoncentrē līdz pēdējam, adrenalīns dod iespēju izpausties eksplozīvam spēkam, lai izdzīvotu. klausoties "Salem" var patiešām justies apdraudēts, kā iekļūstot svešā teritorijā, nepazīstamais biedē.

Shostakovich's 8th Symphony by Mravinsky, mov. 3

Dažkārt ļoti gribētu, lai pastāv laika mašīna, kura ļauj uz brīdi būt klāt kādā notikumā, kuru nekad nebūs iespēja piedzīvot. Viens no tādiem notikumiem man ir Stravinska "Svētpavasara" pirmizrāde, un, ja vēl varētu būt klāt kaut vienā Šostakoviča simfonijas atskaņošanas reizē kur diriģē Mravinskis, bet -  pilnīgi neiespējami.

Ir saglabājušies daži video ieraksti, kur var redzēt cik aukstasinīgi mierīgi un žestos kaitinoši askētiski strādā Mravinskis. Šinī ierakstā skan Trešā daļa no simfonijas kuru Šostakovičs veltīja tiešām izcilajam diriģentam.

Maryla Rodowicz 'Koni'

Visocka piekritēji griezīs zobus, bet šī poļu dziedātāja atbruņo, un pateicoties nelielajam akcentam parādās lieliskas nianses, kuras rauj sirdi ārā.

William Basinsky 'Disintegration Loop 1.1'

Stāsts ir tāds, skan viena magnētiskās lentas 'cilpa' tik ilgi līdz tā sāk zaudēt savu tīrību un pilnībā ir nolemta iznīcībai. Vienpadsmitā septembra rītā šis darbs tika pabeigts,  un no savas mājas jumta autors redzēja to, ko tanī dienā varēja redzēt. Viņa uzfilmētais statiskais stundu garais kadrs, ar tās dienas pēdējo saulesgaismu, atklāj cik nesatricināmi un mēmi noslēdzas laikmets. 'cilpa'

ANBB (Alva Noto & Blixa Bargeld) 'I Wish I Was A Mole In The Ground'

Matemātisks bet ļoti emocionāls gabals, savāds hibrīds kur kopā ir Alva Noto arhitektoniskās struktūras , tradicionāla Amerikas tautas dziesma un vēl tas viens elements x, kuru es nezinu, bet bez kura šī dziesma sen jau būtu aizmirsta

Wolfgang Voigt 'Kafkatrax 2.'

Sava darba radīšanā autors ir  izmantojis Kafkas audiogrāmatas, vārdi ir sadalīti, aprauti, par vairākām oktāvām mainīti balss augstumi. stoicisks labirints kurā ne visi vēlas būt, var piemesties klaustrofobija, bet var arī gadīties iziet no šī labirinta kā no svētnīcas, vai pirts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!