Foto: DELFI

Otrdienas vakarā "Arēnā Rīga" pirmo reizi Latvijā viesojās industriālās mūzikas pionieri "Nine Inch Nails". Nepilnas divas stundas ilgā šova laikā grupa pārsteidza koncerta apmeklētājus ar, iespējams, iespaidīgāko gaismas un skaņas šovu, kāds pēdējo gadu laikā mūsu pusē redzēts, kā arī apliecināja, kādēļ tai ir lieliskas koncertgrupas reputācija.

Klausoties "Nine Inch Nails" mūziku, ir grūti noticēt, ka vecākajām dziesmām ir jau aptuveni 25 gadi, jo gan ierakstos, gan dzīvajā tās izklausās ne mazāk svaigi un interesanti kā pērn izdotā ieraksta "Hesitation Marks" materiāls. Visdrīzāk tam par iemeslu ir apvienības dibinātāja, līdera un vienīgā oficiālā dalībnieka (pārējie mūziķi, šobrīd trīs, tiek pieaicināti vien, lai palīdzētu koncertos) Trenta Reznora lielā interese par jaunākajām pieejamajām tehnoloģijām mūzikā, kā arī nenoliedzamais talants. Tā visa rezultātā projekts nekad nav sekojis attiecīgā laika modes tendencēm, bet gan darījis lietas, par kurām citi vēl nav pat iedomājušies, tādējādi būtībā radot pat veselu žanru un iedvesmojot neskaitāmus citus izpildītājus.

Kā jau nereti tas gadās, tik ļoti talantīgi cilvēki kā Reznors ir ar gana izteiktām rakstura īpašībām, kas šī amerikāņa gadījumā visvairāk izpaužas kā augstprātība, darbaholisms un perfekcionisms. Gods kam gods, par augstprātību šoreiz neko pārmest nevar – ja citur visbiežāk neko vairāk "paldies" solists starp dziesmām nesaka, tad šeit koncerta apmeklētājiem tika gan frāzes par to, ka Rīgā esot skaisti, gan arī neliels komentārs par pirmo reizi kopš 2009. gada nospēlēto kompozīciju "The Becoming". Ļoti iespējams, ka no iedomības nebija ne vēsts ne tikai tāpēc, ka šis bija pirmais koncerts Eiropas tūres ietvaros un Trentam patiesi gribējās atkal uzstāties, bet arī tāpēc, ka ego spodrināšanai pietika ar paveikto darbu pie izcilas skaņas kvalitātes radīšanas. Man bail pat domāt, cik ļoti daudz kliedzienu savā virzienā skaņu inženieris bija saņēmis, lai ikvienā Arēnas pleķītī varētu sadzirdēt katru instrumentu atsevišķi, nevis lielu skaņas kūli. Līdz tam tikt iepriekšējās nedēļas laikā notikušajos mēģinājumos bija izdevies vienkārši perfekti.

Kaut gan šī tūre joprojām skaitās daļa no "Hesitation Marks" popularizēšanas pasākumiem, no jaunā albuma tika izpildīti vien trīs skaņdarbi – "Copy Of A", "Find My Way" un galvenais singls "Came Back Haunted", kamēr galveno lomu ieņēma grupas visu laiku populārākais veikums – 1994. gada "The Downward Spiral", no kā dzirdējām sešas dziesmas. Tāpat vismaz pa vienai kompozīcijai tika atskaņotas no pārējiem četriem studijas veikumiem un 1992. gada EP "Broken", tā kā grupas faniem tika dota lieliska iespēja noklausīties gandrīz visus lielākos hītus (šķiet, ka slavenākā iztrūkstošā dziesma varētu būt "Survivalism"), kā arī atcerēties dažus aizmirstus gabalus kā jau pieminēto "The Becoming" vai "Eraser".

Sākumā jau ieminējos, ka grupas atdeve, skaņas kvalitāte un izpildīto dziesmu saraksts nebija vienīgās lietas, par ko priekšnesuma gaitā sajūsmināties – arī uz skatuves redzamais gaismu šovs patiesi pārsteidza. Šī bija pirmā reize manā mūžā, kad koncertā redzamās gaismas un vizualizācijas uz ekrāniem tiešām aizrāva un radīja sajūtu, ka lai vai cik izcili neskanētu mūzika, bez vizuālā aspekta rastos nepabeigtības sajūta. Iespējams, tas izklausās muļķīgi, bet gribētos domāt, ka tieši šis ir iemesls, kāpēc NIN uzstāšanās ir tik populāras un augstu vērtētas – neviens elements koncerta laikā nav nejaušs vai nepārdomāts, tie visi strādā vienota vēstījuma nodošanai, un, ja kāds no tiem pēkšņi pazustu, arī kopējā kvalitāte vairs nebūtu tik augsta.

Gribētos domāt, ka koncerts ir pa īstam izdevies tad, ja tas atstāj iespaidu, gan raugoties emocionāli, gan arī, cik nu vien tas ir iespējams, vērtējot objektīvi. Pēc "Nine Inch Nails" koncerta krustiņu varu ievilkt abās ailītēs – man kā klausītājam tas palīdzēja no jauna iepazīt vairākas dziesmas, ko tuvākajā laikā klausīšos gana daudz, savukārt man kā mūzikas apskatniekam apvienība ir likusi pārskatīt viedokli par to, kāds izskatās izcils koncertšovs un cik laba var būt skaņa "Arēnā Rīga". Ir skaidrs, ka Latvijā viesojās pasaules līmeņa grupa, iespējams, savā visu laiku labākajā formā, un nešaubos, ka ikviens pasākuma apmeklētājs pēc tā mājup devās apmierināts ar piedzīvoto.

Koncertā izpildīto dziesmu saraksts:
1. Copy of A
2. 1,000,000
3. Terrible Lie
4. March of the Pigs
5. Piggy
6. The Frail
7. The Wretched
8. The Becoming
9. Gave Up
10. Closer
11. Find My Way
12. Me, I'm Not
13. Came Back Haunted
14. The Great Destroyer
15. Eraser
16. Wish
17. Burn
18. The Hand That Feeds
19. Head Like a Hole
20. Hurt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!