Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 2010./2011.gada sezonas noslēguma koncertos "Šimkus & Šišons" orķestra mūziķu veselības problēmu dēļ neatskaņos Gustava Mālera Pirmo simfoniju, bet aizstās to ar Johannesa Brāmsa Otro simfoniju, trešdien žurnālistiem paziņoja LNSO galvenais diriģents Karels Marks Šišons.

Šāds lēmums pieņemts, jo veselības likstas piemeklējušas vairākus LNSO koka un metāla pūšaminstrumentu grupas mūziķus, kuru devums Mālera simfonijas atskaņojumā ir ļoti būtisks.

"Latvijā nav daudz mežradznieku un obojistu, un, ja divi orķestra mūziķi saslimst, es negribu riskēt ar zemāku kvalitāti, pieaicinot aizvietotājus no malas," lēmumu mainīt programmu paskaidroja Šišons. Viņš norādīja, ka tas nav bijis viegls lēmums, bet vispareizākais, jo klausītāji pelnījuši dzirdēt skaņdarbus iespējami augstākajā kvalitātē.

"Mēs nepavisam par to nepriecājamies," sacīja LNSO mākslinieciskais vadītājs.

Tomēr pārējā programma nemainīsies - LNSO kopā ar pianistu Vestardu Šimkus atskaņos Ludviga van Bēthovena Trešo klavierkoncertu, bet pirmatskaņojums gaidāms Andra Dzenīša skaņdarbam "Prelūdija. Gaisma".

Šišons gan atzina, ka Dzenīša jaundarbu ar orķestri sāks mēģināt tikai nākamnedēļ, taču pēc iepriekšējās pieredzes ar Dzenīša mūziku ir pārliecināts, ka arī šoreiz sadarbība būs veiksmīga.

LNSO direktore Ilze Paidere-Staķe informēja, ka LNSO sezonas noslēguma koncerta ieraksts būs skatāms Latvijas Televīzijā 5.jūnijā. Savukārt tiešraidē to varēs klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā, piemetināja radio direktore Gunda Vaivode. Koncerta ieraksts tiks atskaņots vēl astoņās vai deviņās valstīs Eiroradio sezonas noslēguma koncertā.

Jau vēstīts, ka LNSO 2010./2011.gada sezonas noslēguma koncerti "Šimkus & Šišons" Lielajā ģildē notiks 18. un 19.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!