Valmierā, Sv Sīmaņa baznīcā, piektdien, 26. septembrī 19:00 ar Latvijas Radio kora koncertu tiks atklāta koncertu cikla "Rudens Mūzika" trešā sezona, portālu "Delfi" informē koncertu cikla direktors Uģis Krišjānis.
Latvijas Radio koris ar diriģentu Kasparu Putniņu priekšgalā izpildīs franču komponista Olivjē Mesiāna 100 gadu jubilejai veltītu programmu. Šajā vakarā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos arī Lielās mūzikas balvas laureāta komponista Andra Dzenīša opuss 'Let it be forgotten'. Koncertā skanēs arī pasaulē pazīstamākā latviešu komponista Pētera Vaska mūzika.

"Mesiāna mūzikas kristāliskais stils reiz iedvesmoja modernisma komponistus, atstājot būtisku ietekmi uz avangarda attīstību. Bez Mesiāna pasaule grieztos pretējā virzienā. Svarīgāk gan ir, ka viņa mūzika kļūst pieejamāka arī plašākam klausītāju lokam. Tā it kā vienkāršojas. Kārtējo reizi apstiprinās paradokss, ka cilvēkiem pierašanai pie jaunā mākslā ir nepieciešams stipri ilgāks laiks, nekā pie novitātēm citās dzīves sfērās. Šī programma skaidri uzrāda inovācijas būtību mākslā. Tā vienlaikus piedāvā skatu uz to ar pusgadsimta laika distanci (Mesiāns) un bez laika distances - pasaules pirmaskaņojums latviešu laikmetīgā komponista Andra Dzenīša skaņdarbam," stāsta U. Krišjānis.

"Rudens mūzikas" veidotāji par savu svarīgāko uzdevumu uzskata laikmetīgās mūzikas un tās proponēto ideju popularizāciju. Tās var sniegt nenovērtējamu emocionālo pieredzi, palīdzēt izprast šo laiku un atrast savu vietu tajā.

Šogad "Rudens mūzika" piedāvās piecas programmas, kas izskanēs vienpadsmit koncertos Valmierā, Cēsīs, Madonā un Rīgā. Starp tām ir: urbānā folka grupas "Gosti" veidotā "Ritma talka", komponistu Kristapa Pētersona, Edgara Raginska, fotogrāfes Santas Savisko un mecosoprāna Ievas Paršas kopā ar ansambli veidotās "Kaislību spēles", gleznotājas Diānas Adamaites, dzejnieces Ingmāras Balodes, klarnetista Jēkaba Nīmaņa un pianistes Hertas Hansenas kopā ar ansambli veidotais dzejas/mākslas/mūzikas kokteilis "Laikabūtnes", latviešu kamermūzikas hitu parāde pianista Uģa Krišjāņa vadītajā programmā "Drāma" un diriģenta Kaspara Putniņa un Latvijas Radio kora "Veltījums Mesiānam".

Ieeja koncertā "Veltījums Mesiānam" par ziedojumiem sv. Sīmaņa baznīcai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!