Foto: Publicitātes foto
20. jūnijā koncertzālē "Palladium" uzstāsies metāla mūzikas grupa "Mastodon," portālu "Delfi" inform koncerta organizētāji.

2000. gadā ASV, Atlantā dibinātās grupas pēdējais albums vairāku amerikas mūzikas žurnālu vērtējumā ir labākais pagājušā gada albums. Grupa pēdējos gados ir uzstājusies gandrīz visos lielākajos mūzikas festivālos pasaulē. Biļetes "Biļešu Serviss" kasēs no ceturtdienas, 22.marta. Pirmo 100 biļešu cena 15 lati, pēc tam 19 un 21 lats.

Kopš savām pirmajām turnejām grupa Mastodon spēlējusi tādos lielākajos mūzikas festivālos kā "Download", "Coachella", "Bonnaroo", "Big Day Out", "Rock Werchter" un daudzos citos. Pašlaik viņi ir pašā slavas virsotnē un populāri ne tikai smagās mūzikas cienītāju vidū. 2011.gadā izdotais piektais albums "The Hunter" tika atzīts par gada labāko ne vien žanriski ierobežotajā žurnālā "Metal Hammer", bet arī plašāku rokmūzikas spektru aptverošajos žurnālos "Classic Rock" un "Rock Sound", bet "Rolling Stone" viņus ir pavisam "apbēris ar zelta lietu", nodēvējot par labākajiem savas paaudzes metālistu vidū, kuriem līdzās neturas neviens.

Roskildes festivāla afišā "Mastodon" vārds tika drukāts ar treknākajiem burtiem līdzās "Kings Of Leon", M.IA un "Arctic Monkeys", kopā ar "Iron Maiden" un "Motorhead" viņi spēlēja "Sonisphere" festivālā Varšavā, uz kurieni devās arī fani no Latvijas. 2007. un 2012. gadā "Mastodon" nominēti "Grammy" balvām, šī paša gada sākumā ir nospēlējuši izpārdotus koncertus Anglijā.

Par lielu "Mastodon" fanu sevi uzskata mūziķis un populārā Vecrīgas muzikālā kroga "Aptieka" saimnieks Kristaps Krēsliņš, kurš pat apsvēris iespēju viņu koncerta dēļ lidot speciāli uz dzimto Vašingtonu, jo nebija pat cerējis viņus kādreiz sagaidīt Latvijā. "Biju baigi aizrāvies ar stoner rock žanru – "High On Fire" un "Kyus", kad draugi ieteica, ka man vajadzētu šo grupu paklausīties. Koncertā Baltimorā viņi mani galīgi izsita no sliedēm! Man vienmēr ir paticis metāls – mūzika ir dikti spēcīga, bet tur parasti dzied tikai ar tādu kliegšanu, it kā kaklā būtu žiletes, savukārt astoņdesmitajos gados grupu solisti dziedāja tik augstos reģistros, ka tas man likās smieklīgi. Un tieši Mastodon mūzikā beidzot dabūju tādu komplektu, kas mani uzrunāja - ir tas spēks, episkums, dziesmas nav veidotas pēc principa - pants, piedziedājums, pants, piedziedājums, tur ir drusku iepīta psihedēlija un ļoti labas harmonijas, turklāt līdzās metālam raksturīgajam vokālam, solisti dzied arī normālās, tīrās balsīs," stāsta Krēsliņš.

Žanriskās robežas ir svešas arī pašiem mūziķiem – aprīlī iznāks divas mazās vinila platītes, vienā no kurām, Mastodon izpilda kanādiešu dziedātājas Feistas dziesmu "A Commotion" un Feista – "Mastodon" dziesmu "Black Tongue", bet otrā "Mastodon" spēlē amerikāņu popa psihedēliķu "The Flaming Lips" dziesmu "A Spoonful Weighs A Ton." "Mastodon" līdzās "Tool un Pink Floyd" ir viena no retajām pasaulslavenajām grupām, kas savos koncertos galveno uzsvaru liek nevis uz tās dalībnieku personībām, bet uz mūziku – skatuves fonā aiz bungu komplekta parasti ir ekrāns, uz kura notiekošās darbības novērš no mūziķiem uzmanību, kaut skatuves tēls arī ir visai iespaidīgs – viņi izskatās kā tikko no kalnu cīņām pārradušies bārdaini vikingi, kuri kara cirvjus nometuši un nomainījuši pret ģitārām tikai aizkulisēs.

Latviešu rokgrupas "Soundarcade" ģitārists Lauris Ābele viņu uzstāšanos ir redzējis un dēvē to ne tikai par meistarības paraugstundu, bet arī rituālu pieredzi. "Taču, no otras puses, man personīgi nedaudz traucē grupas citreiz it kā nenopietnā "jautrīšu" pieeja attiecībā uz citām savas mūzikas izteiksmes sfērām kā video klipiem, intervijām." "Mastodon" komplicēto skaņdarbu saspēle ir attīstījusies un augusi kopš pašiem pirmsākumiem, jo grupas pamatsastāva kvartets palicis nemainīgs: Troy Sanders – basģitāra, Brent Hind – ģitāra, Bill Kelliher – ģitāra, Brann Dailor – bungas, balss. Un dzied visi grupas dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!