Foto: DELFI
Starptautiskā mūzikas festivāla "Laba Daba" rīkotāji ceturtdien paziņojuši lielāko daļu no grupām, kuras piedalīsies šī gada festivālā, kas notiks atpūtas kompleksā "Ratnieki", Līgatnes pagastā no 5. līdz 7.augustam.

Festivāla galvenie viesi būs regeja un dub grupa "Zion Train" no Lielbritānijas, Polijas regeja ikoniskā apvienība "Vavamuffin", itāļu neofolka grupa "Spiritual Front", "Spanxti" no Lietuvas un "Ankylym" no Sanktpēterburgas. (informācija par viesu grupām tiks papildināta)

Kā žurnālistiem ceturtdien pavēstīja festivāla "Laba Daba" rīkotāji, šogad muzikālo grupu skaits festivālā būs tikpat liels, cik pērn – vairāk nekā 40. Radio "Naba" programmas direktors un viens no festivāla organizatoriem Madars Štramdieris pastāstīja, ka šogad festivālā pieteicās divreiz vairāk pašmāju apvienību, taču prioritāte tika dota tām grupām, kurām šogad ir "nopietnas relīzes" - tām jau iznācis ieraksts vai tāds tiek gaidīts, kā arī tām pērnā gada festivāla grupām, kuras saņēma vislielāko publikas atsaucību.

Festivālā uzstāsies "Voiceks Voiska", "Striķis", "Satellite LV", "Apofeoz Soundsystem", "Mango", "HMP jeb "How Mach Personalities", "Alis P", "Dzelzs Vilks", "Tramplīni", "Inokentijs Mārpls", "Das Sonntags Legion", "Soundarcade", "Oranžās Brīvdienas", "All Day Long", "Bērnības Milicija", "Obscurus Orbis", "Laiksne", "Kokle", "Saucējas", "Ēnu Kaleidoskops, "Zig Zag", "Nohow", "Backflow", "Vīteri", "Rūsa", dziesminieks Kaspars Dimiters un grupa "7 Pieauguši vīrieši", kurai šī būs vienīgā uzstāšanās šogad. Vēl tiek plānots tuvākajās nedēļās nosaukt sešas vai septiņas pašmāju un ārvalstu grupas, kā arī elektriniskās mūzikas pārstāvjus, kuri piepildīs "Chillout" telti. Kā vēl vienu potencionālo festivāla dalībnieku festivāla rīkotāji minēja Luiju Fonteinu, kurš janvārī un februārī koncertēja, prezentējot savu jaunāko albumu "Evil Love".

Jautāts, cik liels tiek prognozēts "Labas Dabas" apmeklētāju skaits šogad, Štramdieris atbildēja, ka abās festivāla dienās apmēram 10 000 varētu sanākt. Festivāla pārējās atrakcijas tiks izziņotas tuvākajā laikā, taču jau tagad ir skaidrs, ka šogad baseinā ūdens būšot (pērn baseins kļuva dubļu mākslas performances vietu), Valmiermuižas alus darītāji būs sarūpējuši īpašus piedāvājumus (iespējams, alus pirti un apiņu eļļas masāžu), par pārsteigumiem būs parūpējušies mākslinieki, būs filmu seansi, teātris un sporta aktivitātes vismaz piecās disciplīnās, kā arī dziedāšana mežā utt. Turklāt festivāla rīkotāji no "Pareizās Ķīmijas" pastāstīja, ka šogad festivālā būs īpašs apsargātu telšu zonu un labierīcību piedāvājums kolektīviem, kuri nav mazāki par 50 cilvēkiem.


Leģendārā britu reggae un dub mūzikas apvienība "Zion Train" radusies Oksfordā 1988. gadā un tiek uzskatīta par inovatoriem savā žanrā, pirmo reizi apvienojot dub ar acid house un citiem savam muzicēšanas stilam netipiskiem mūzikas novirzieniem, kā arī iekļūstot Lielbritānijas indie mūzikas topos. "Zion Train" albums "Live as one" 2007. gadā ieguva "Jamaican reggae grammy" balvu.

"Vavamuffin" viennozīmīgi var dēvēt par Polijas reggae ikonām un, lai gan radušies 2003. gadā, grupa ātri kļuvusi atpazīstama ne tikai pašu mājās, bet arī citās valstīs. Par to liecina uzstāšanās vairākos lielākajos Somijas festivālos "Ilosaarirock" un "Jurassic rock", kā arī neskaitāmi koncerti un festivāli Polijā.

"Vavamuffin" mūziku ietekmējuši gan Jamaikas roots reggae ritmi, gan ragamuffin un dacehall skaņas. Grupā esošie trīs vokālisti katrs ar savu balss tembru un personību, piešķir "Vavamuffin" raksturīgo, piesātināto skanējumu.

"Spiritual Front" ir piecu mūziķu neo-folk apvienība no Romas Itālijā, kas savu mūziku apzīmē ar vārdiem suicide nihilist pop, taču grupas skanējumu daudzi mūzikas kritiķi un fani dēvē dažādi – gan par postroku, gan swing revival, neotango, new wave un art rock. Jau kopš grupas pirmās uzstāšanās deviņdesmitajos gados "Spiritual Front" ieguvuši savdabīgu kulta grupas statusu alternatīvās mūzikas aprindās. Grupas dziesma "The gift of life" iekļauta arī šausmu filmas "Zāģis 2" skaņu celiņā.

Postfolka grupa "Spanxti" (Lietuva) iespējams ir vienīgā lietuviešu grupa, kas brīvi runā un dzied arī latviešu valodā. Apvienības kodols ir duets Lauxna Lauksna un Vytautas Rinkevicius, kas savu mūziku dēvē par etnoroku, kurā apvienotas elektroniskas skaņas ar tautas instrumentu mūziku.

Radusies 1997. gadā Sanktpēterburgā, grupa "Ankylym" savu skanējumu mainījusi vairakkārt, taču vēl joprojām apvienības spēlēto mūziku var dēvēt par skaļu un agresīvu folk-punk, lai arī pēdējos gados "Ankylym" ļāvušies dažādiem eksperimentiem artroka un folka virzienos, nomainot ģitāras un bungas pret krievu tautas instrumentiem. Neskatoties uz pilno koncertu grafiku, "Ankylym" bieži redzami, rīkojot neplānotus koncertus dažādu pilsētu ielās un pagalmos.
www.myspace.com/alkofolk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!