Foto: AP/Scanpix

Slovēņu grupa "Laibach" šā gada 14. jūlijā laidīs klajā jaunu albumu "Also Sprach Zarathustra", kas sekos 2014. gadā izdotajam albumam "Spectre".

Popularizējot vasarā gaidāmo ierakstu, grupa 1. maijā uzsāka turneju, koncertējot Dienvidkorejā, Čondžu (Jeonju) starptautiskajā kinofestivālā, popularizējot nesen pirmizrādi piedzīvojušo dokumentālo filmu "Liberation Day" ("Atbrīvošanas diena") par grupas uzstāšanos izolētajā Ziemeļkorejā. Tādējādi "Laibach" būs pirmā grupa pasaulē, kas ir koncertējusi abās Korejās.

Jaunā albuma mūzika sākotnēji radīta iestudējumam "Tā runāja Zaratustra", kas balstīts Frīdriha Nīčes slavenajā darbā ar tādu pašu nosaukumu. Iestudējums Matjaža Bergera režijā pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada martā Antona Podbevšeka teātrī. Novo Mesto pilsētā Slovēnijā.

Savukārt pēc uzstāšanās Čondžu, Dienvidkorejā, 9. maijā "Laibach" uzstāsies savā dzimtenē Slovēnijā, Zagrebā, kopā ar RTV Slovēnijas Simfonisko orķestri, kas piedalījies arī jaunā albuma tapšanā. Turpmākie koncerti plānoti 12. maijā Telaviva, Izraēlā, 27. maijā Lendavā, Slovēnijā, 24. jūnijā Poznaņā, Polijā un 19. jūlijā, Cividale del Friuli/Udine, Itālijā.

Jau ziņots, ka 2015. gada augustā grupa "Laibach" ieradās Ziemeļkorejā, lai uzstātos Atbrīvošanas dienā – 70 gadi kopš 1945. gada uzvaras pār japāņu imperiālistiem. Par grupas koncerta sagatavošanu un uzstāšanos tapa filma, ko veidoja norvēģis Mortens Traviks un Vides filmu studijas režisors Uģis Olte no Latvijas. Filma tiek raksturota kā paradoksu pilns stāsts par pirmo rokkoncertu pasaules noslēgtākās totalitārā režīma valsts Ziemeļkorejas vēsturē.

Filma pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada novembrī prestižajā dokumentālā kino festivālā IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), bet Latvijā filma uz lielajiem ekrāniem ir kopš šā gada 24. marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!